Vroege Ferrari’s 308 met de kunststof carrosserie zijn zeldzaam, gewild en kostbaar. Mocht u de kans krijgen er een aan te schaffen: blijf op uw hoede. Het onderhoud en een eventuele restauratie zijn erg duur. Bij 100.000 kilometer op de teller is het tijd voor een complete motorrevisie en elke 30.000 à 40.000 kilometer moet de distributieriem worden vervangen (inclusief span- en geleiderollen). Daarom is een aantoonbare onderhoudshistorie onmisbaar. De gebruikssporen van de Ferrari vertellen u veel over de vorige eigenaar.

Carrosserie – chassis
De carrosserie is gemaakt van kunststof dat is versterkt met glasvezel (net als de Lotus) en roest niet. In 1977 stapte Ferrari over op een carrosserie van staal. De kunststof plaatdelen kunnen scheurtjes vertonen aan de bovenkant van de A-stijlen en bij overgang met de wielschermen. Als hier hevig geplamuurd is, weet u dat het niet goed zit. Kleine scheuren in de lak zitten diep en kosten veel tijd en moeite om te verhelpen. Het buizenframe onder de carrosserie vraagt extra aandacht: hier kan roest opduiken.
Techniek
De V8-motor van Ferrari is een technisch hoogstandje. Maar wie veel van de motor vraagt, moet ook veel terugdoen. De distributieriem moet regelmatig vervangen worden en dat is een grote en kostbare klus. Als het uitlaatsysteem defect is, bent u veel geld kwijt voor een nieuwe – ze zijn schaars. De versnellingsbak staat als robuust te boek, maar de koppeling kan na 50.000 kilometer toe zijn aan vervanging.
Onderdelen
Voor onderdelen kunt u terecht bij de fabrikant, maar de levering verloopt niet zo soepel als bij bijvoorbeeld Mercedes. Informeer daarom eerst eens bij de officiële Ferrari-dealer. Daarnaast kunt u terecht bij verschillende specialisten en andere derde partijen die onderdelen maken zoals roestvast stalen einddempers en uitlaatspruitstukken.
Aandachtspunten
- Regelmatig een nieuwe distributieriem (onderhoudshistorie).
- Scheurtjes in de kunststof carrosserie.
- Roest op het buizenframe.