De 850, die bij Fiat de interne benaming Type 100G kreeg, was een doorontwikkeling van de 600 en werd een enorm verkoopsucces. Na de Berlina uit 1964 kwamen in 1965 de beeldschone Coupé en Spider. Beide kregen in 1968 een krachtigere motor (52 in plaats van 47 pk). De Sport Coupé kreeg dubbele koplampen, de cilinderinhoud groeide van 843 naar 903 cm3.

Carrosserie
Vrijwel alle carrosseriedelen van de Fiat 850 zijn aan elkaar gelast, alleen het achterpaneel kan worden losgeschroefd. Dat maakt een restauratie tot een arbeidsintensief klusje. Aan de voorkant, bijvoorbeeld bij de koplampen, liggen er meerdere platen over elkaar, wat herstel moeilijk maakt. Ook de bevestigingspunten van de voorwielophanging en de overgang tussen de A-stijlen en de dorpels bestaan uit meerdere platen. Andere lastige punten: de spatplaten bij de dorpels voor en de bevestiging van de stabilisatorstangen, de holle ruimte onder de voorruit, de raamstijlen en de onderkant van de porteren. De achterkant is een stuk minder problematisch.
Techniek
Ondanks zijn hoge specifieke vermogen is de kleine viercilinder verrassend betrouwbaar – mits de koeling in orde is. Controleer daarom of de luchtgeleiders compleet zijn en of de lamellen van de radiateur niet beschadigd zijn. Controleer ook het inlaatspruitstuk scheuren en let op het rammelen van de distributieketting. De ketting heeft de neiging om met de jaren iets op te rekken.
Onderdelen
Technische onderdelen zijn heel aardig beschikbaar. Maar plaatwerk is zeldzaam, net zoals interieurdelen en accessoires. Voor rubberen afdichtingen kun je op de meeste klassiekerbeurzen terecht. Als je goede contacten hebt in de clubscene, zijn alle problemen op te lossen.
Zwakke punten
- De meeste roest vormt zich in de neus, onder andere rond de koplampen.
- Roest aan de kokerbalken is zonder verstevigingen aan te brengen nauwelijks goed te lassen. Wees dus voorzichtig!
- De motor kan koelproblemen hebben en problemen met de distributieketting.