Hoewel de Renault 5 een erg succesvolle auto was, is hij als klassieker veel minder populair dan de andere twee hatchbacks uit het Dreyfus-tijdperk, de R4 en de R16. Dat wil zeggen: in de huis-tuin-en-keukenversies. Voor de vele sportieve afgeleiden die nog in een goede staat zijn, betaal je een klein vermogen. Wees niet verbaasd als je een Renault 5 Turbo (met middenmotor) van de eerste generatie voor meer dan 100.000 euro te koop ziet staan. De gefacelifte R5 van na 1984 is minder populair dan de eerste generatie.

Carrosserie
Auto’s uit de jaren zeventig roesten allemaal, de Renault 5 is bepaald geen uitzondering. Kijk dus de hele carrosserie goed na en let nog beter op bij de bovenste montagepunten van de schokdempers achter, rond de A-stijlen en het schutbord, en bij de bevestiging van de stoelen op de vloer. De uitlaatdemper is in de wielbak aan de voorkant geplaatst. Op deze merkwaardige plek heeft hij last van opspattend regenwater. Vervangen is een omslachtige klus. Ook de accubak is maar een kort leven beschoren.
Techniek
Motorisch is er niets mis met de Renault 5 en ook de versnellingsbakken hebben de afgelopen decennia verrassend goed overleefd. Zo krijg je de situatie dat de aandrijflijn nog uitstekend functioneert, maar de carrosserie eromheen is weggeroest. Een bekend probleem van Franse auto’s is dat de controlelampjes onverwacht gaan branden. Dat hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk iets kapot is.
Onderdelen
De Renault 5 deelt veel techniek met de Renault 4. Het is daardoor nog redelijk eenvoudig om bijvoorbeeld aan motoronderdelen te komen. Lastiger wordt het met specifieke componenten, bijvoorbeeld plaatwerk en onderdelen voor het interieur. Dat kan een hele queeste worden.
- De hele carrosserie heeft last van roest
- Is de uitlaatdemper nog heel?
- Elektra: nodeloos knipperende lampjes