In 1956 treedt Saab voor het eerst buiten de Zweedse landsgrenzen met de 93. Dit model is een doorontwikkeling van de 92, met een krachtigere driecilinder tweetaktmotor, een nieuwe versnellingsbak, schroefveren in plaats van torsiestaven, een 12-volts elektrisch systeem en een gemoderniseerd uiterlijk. Met de komst van de 93B in 1957 verdwijnt de tweedelige voorruit en in 1959 krijgt de 93F portieren die aan de voorkant scharnieren. In totaal bouwt Saab 52.731 exemplaren van de 93. De sportieve GT750, met twee carburateurs en 50 pk, is veruit de meest waardevolle versie. Van dit type zijn slechts 605 exemplaren gebouwd, waarvan er destijds 546 naar Noord-Amerika zijn verscheept.

Carrosserie
Saabs gaan lang mee, maar hebben niet het eeuwig leven. Uiteindelijk krijgt roest toch vat op het plaatwerk en dan met name op plaatsen waar zich straatvuil, modder en water verzamelen. Zet de auto voor controle bij voorkeur op een hefbrug, zodat de aansluiting van de vloer met de dorpels goed bekeken kan worden. Ook de onderkant van het schutbord is gevoelig voor roest. Controleer ook de aansluiting van de laadvloer op de binnenschermen, alsmede de onderrand van de portieren goed. Vervangend plaatwerk zal passend gemaakt moeten worden; doordat de Saab 93 destijds grotendeels met de hand werd gebouwd, is geen deur hetzelfde.
Techniek
Wanneer een auto lang niet gebruikt is, bestaat een grote kans dat de krukaslagers gecorrodeerd zijn. Dit betekent dat de motor gereviseerd moet worden, anders blaast hij zichzelf vroeg of laat een keer op. Ook de koeling is van groot belang, de tweetaktmotor heeft de neiging om warm te lopen. De versnellingsbak is uitstekend op zijn taak berekend. Pas wanneer de tandwielen zo hard gaan zingen dat ze een gesprek overstemmen, wordt het tijd voor een revisie. De bak hoort soepel te schakelen, wanneer dat niet het geval is, raken de synchromeshringen (op 2 en 3) aan hun einde. Doordat er een vrijloop op de transmissie zit, moeten de remmen er volle bak tegenaan. De auto hoort snel en recht tot stilstand te komen.
Onderdelen
In Nederland zijn enkele specialisten actief op het gebied tweetakt-Saabs, maar voor onderdelen is het handig om ook de weg in het (internationale) clubcircuit te kennen. Onderdelen voor het reguliere onderhoud vormen geen probleem. Plaatwerk en sierlijsten zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden, onderdelen als een ruitenwissermotor zelfs uiterst lastig. Een lidmaatschap van de Saab-club(s) en het bezoeken van onderdelendagen is essentieel om goede contacten op te doen en de juiste spullen te vinden.
Aandachtspunten
- Roest in de dorpels en langs de onderrand van het schutbord.
- Gecorrodeerde krukaslagers na lange stilstand.
- Van de remmen wordt het uiterste gevergd.