U wilt de klassieke looks van de Triumph TR4, maar ook de moderne onafhankelijke achterwielophanging en de krachtige zescilinder van de TR6? Dan is de Triumph TR5 uw auto. In Europa werd de TR5 geleverd met een mechanisch injectiesysteem van Lucas, terwijl de auto voor de Amerikaanse markt (als TR250) van carburateurs werd voorzien. Dat leverde schonere uitlaatgassen op, maar drukte wel het motorvermogen. De Europese TR5 is een stuk zeldzamer dan de TR250.

Carrosserie
Een roadster met een semi-dragende carrosserie op een robuust ladderchassis. Dat klinkt als een eenvoudige constructie, maar het kan een beginnend restaurateur grote kopzorgen opleveren. Je pikt de auto’s die door onkundige handen zijn hersteld er zo uit; de naden tussen de diverse plaatdelen lopen schots en scheef, en dan met name rond de deuren. Roest kan op talloze locaties ontstaan; zowel het chassis als de body is gevoelig. Bekijk vooral de punten waar de body op het chassis bevestigd is goed en wees alert op slechte reparaties en overmatig gebruik van plamuur. In verband met de onafhankelijke achterwielophanging is het chassis van de TR5 heel anders dan dat van de TR4.
Techniek
Belangrijk aandachtspunt van de zescilinder motor is te veel speling op de krukaslagers. In dat geval hoor je een ‘klonk’ wanneer je de koppeling op laat komen. De afstelling van het injectiesysteem is ook een punt van aandacht. Klopt deze niet helemaal, dan merk je dat meteen aan de manier waarop de motor loopt en in toeren klimt.
Onderdelen
Voor Britse roadsters als de Triumph TR4 en TR5 is de onderdelenvoorziening wel de minst grote zorg. Zo’n beetje alles is nog nieuw verkrijgbaar en ook in Nederland zijn veel specialisten. Voor bepaalde onderdelen als een ruitenwissermotor of een slotenset ben je wel aangewezen op gebruikt materiaal; die zijn nieuw niet meer verkrijgbaar.
Aandachtspunten
- Slechte reparaties van de body, met name in de vloer en het schutbord voor en achter.
- De passing van de carrosseriedelen.
- Speling op de krukaslagers.