De Volkswagen Kever 1200 was dé volksauto van de jaren 60. Hoewel het vooroorlogse ontwerp het in Mexico tot 2003 wist uit te zingen, werd er door de jaren heen veel veranderd. De ‘brilkever’ en het ‘ovaaltje’ werden afgelost door een Kever-generatie met een grote achterruit. Vanaf 1960 was achter in het Export-model een boxermotor met 34 pk te vinden. Op hetzelfde moment deden de gesynchroniseerde versnellingsbak en knipperlichten hun intrede. Destijds was de solide Kever zeer populair, nu is het een cultauto waarvan de prijzen snel stijgen. De merknaam Volkswagen doet ook bij deze oudjes wonderen.

Carrosserie
De Kever heeft meer fouten dan een hond vlooien, zo merkte VW-baas Nordhoff al eens op. Of dat klopt? Dat ligt er deels aan hoe je deze auto behandelt. Een Kever roest vooral aan de onderzijde, bij de bevestiging van de body op de bodempartij, bij de bevestiging van de vooras, rond de bumpersteunen en tussen de A-stijlen en de dorpels. Het grote voordeel van de Kever-constructie: er zijn maar weinig holle ruimten, hij heeft geschroefde plaatdelen en hij steekt gedegen in elkaar. Deze auto is duidelijk gemaakt voor een lang leven en dat maakt hem als klassieker zeer aantrekkelijk.
Techniek
Zaken als de aslichamen, de remmen, de motoren en de versnellingsbakken staan als robuust te boek, serieuze constructiefouten zijn er niet. Van een paar oliesporen rond de motor moet je niet opkijken, die horen er eigenlijk bij. Check of de aandrijfashoezen niet lekken. Kijk ook naar de warmtewisselaars onder de cilinders, die zijn vaak aangetast door roest. Ook de (6 volt) boordelektra vraagt om een kritische blik.
Onderdelen
De beschikbaarheid van onderdelen is uitstekend. Wel is het zo dat sommige gereproduceerde spullen (met name rubber onderdelen) van een belabberde kwaliteit zijn. Dan kun je beter kiezen voor de kwaliteit die Kever-specialisten zoals Keverland en Hot Rod in Doesburg leveren. Zelfs de stoelbekleding wordt gereproduceerd, onder andere door de Duitse specialist Oppermann.
Aandachtspunten
- Oliesporen rond de motor zijn bij de Kever helaas onvermijdelijk. Controleer ook de warmtewisselaars op roestvorming.
- De dorpels willen onder de treeplanken nog wel eens roesten, kijk daar dus ook goed.
- Roest rond de bevestiging van de vooras is zorgwekkend, aangezien lassen op dat punt lastig is.