Waar blijft de tijd? We kunnen ons nog als de dag van gisteren herinneren dat de Renault Clio werd gepresenteerd als opvolger van de Renault Supercinq. Maar dat blijkt dus in 1990 te zijn geweest, dit jaar op de kop af drie decennia terug. We vieren in 2020 dus alweer 30 jaar Renault Clio.
Die Supercinq was trouwens niets anders dan een gemoderniseerde Renault 5, de auto waarmee Renault in de jaren 70 een pioniersrol vervulde. De Clio had in 1990 dus een stel grote schoenen om aan te trekken. Dertig jaar en 15 miljoen exemplaren later, kunnen we stellen dat hem dat uitstekend is gelukt. Alle vijf generaties bij elkaar opgeteld, is de Clio zelfs de bestverkochte Franse auto ooit.

‘Ontwikkeld als grote auto’
Ook vanwege zijn modelnaam was de Renault Clio bijzonder, want op een enkele uitzondering na, hadden Renaults al sinds de jaren 60 een getal als typeaanduiding. Renault presenteerde de Clio I als een kleine auto, die naar eigen zeggen met dezelfde criteria was ontwikkeld als grote modellen. Hij bood inderdaad opmerkelijk veel ruimte en comfort. De som van goede eigenschappen leverde hem zelfs de titel Europese Auto van het Jaar op.

De eerste Renault Clio was in talloze uitvoeringen leverbaar. Bijzonder was de Baccara, die over een zeer luxe uitrusting beschikte, met onder meer leren bekleding. Sportievelingen kregen rode oortjes van de Clio Williams. Aanvankelijk beschikte die over een 135 pk sterke 1,8-liter zestienklepper met injectie, later hing Renault er een 150 pk sterke tweeliter in.

De gemeenste Renault Clio was ongetwijfeld de aartslistige Clio Sport V6.
Na acht jaar en diverse facelifts werd de Clio I opgevolgd door de tweede, veel ronder ogende generatie. De Clio II was ook ruimer en kreeg standaard ABS. Spannend was de Clio R.S., met vermogens van 172 tot 182 pk uit een tweeliter viercilinder. Ronduit bloedstollend – en aartslistig – was de Clio Sport V6. Met zijn achterin geplaatste zescilinder, die 230 pk op de áchterwielen overbracht, was dit ongetwijfeld de gemeenste Renault Clio ooit.

Clio III: voor het eerst als Estate
In 2005 introduceerde Renault de Clio III, die opnieuw groter en ruimer was dan zijn voorganger. Toch was hij nog zeer herkenbaar. Ook de Clio III werd verkozen tot Auto van het Jaar. Dé primeur van deze generatie was dat er ook een – nogal onooglijke – Estate-versie bestond. Een extreem model als de Sport V6 ontbrak juist. De derde generatie is tot dit moment de jongste Clio die fiscaal in aanmerking komt voor het predicaat ‘youngtimer’. Voor de Clio IV (vanaf 2012) en de Clio V (vanaf 2019) duurt dat nog even.

