Een Alfa Romeo die eruitziet als een Alfa Romeo, rijdt als een Alfa Romeo én betrouwbaar is: die combinatie is sinds de jaren tachtig zeldzaam. De Alfa Romeo 156 is de uitzondering. Een Alfa Romeo 156 als youngtimer? Gewoon doen!
De tijd waarin de Alfa Romeo 156 werd geïntroduceerd, lijkt op de huidige. Ook toen smachtte de autoliefhebber naar een echte Alfa Romeo. Terwijl nu de Alfa Romeo Giulia en de Alfa Romeo Stelvio na vele magere jaren eindelijk weer voor enige opwinding zorgen, was die rol in 1997 toebedeeld aan de Alfa 156. Alfa Romeo had na de overname door Fiat in 1986 het verwijt gekregen dat het zijn kernwaarden verloochende. Wat was er gebeurd met de sportiviteit, de oogstrelende modellen, de elegantie?

Vormgeving Alfa 156
Er kwam revanche. Walter de’Silva, hoofd van Alfa’s Centre Stilo, kreeg alle lof toegezwaaid toen de eerste foto’s van de 156 de wereld in werden gestuurd. Wat een meesterlijk vormgegeven auto. De ‘verborgen’ achterportiergrepen werden in de jaren erna door vele andere ontwerpers gekopieerd. Misschien nog wel belangrijker: nadat de pers en de liefhebbers de eerste proefritten hadden gemaakt, werd de lof alleen maar groter. Dit was een Alfa Romeo zoals-ie altijd zou moeten zijn: snel, dynamisch en oogverblindend. De 156 sleepte in 1998 de titel ‘Auto van het jaar’ binnen. Let wel: dat was toen nog een hele eer. De orderboeken raakten gemakkelijk vol en in 2000 verscheen ook een stationwagon, die Sportwagon werd gedoopt. Daar verschenen later weer versies van met vierwielaandrijving. De sportieve GT was technisch nauw aan de 156 verwant.

Facelift door Giugiaro
De enorme keuze aan motoren droeg bij aan de populariteit van de 156: het aanbod van benzinemotoren varieerde van 120 pk sterke viercilinders tot ronkende zescilinders met 250 pk. Ook voor dieselrijders viel er veel te genieten. De 1.9 JTD was nog relatief braaf, maar de vijfcilinder 2.4 JTD met 140 pk was voor die tijd razendsnel. Sommige versies waren leverbaar met de halfautomatische Selespeed-transmissie, die op de versnellingsbakken uit de Formule 1 was geïnspireerd. Dat wil niet zeggen dat de Selespeed snel schakelt en probleemloos is-ie helaas ook niet.

In 2002 kreeg de 156 een facelift, waarbij vooral het interieur werd gewijzigd. Twee jaar later werd ook het uiterlijk opgefrist, door Giorgetto Giugiaro. Omdat Alfa Romeo ging meedoen in het Europees toerwagenkampioenschap (ETCC), kwam in 2002 de GTA 3.2 V6. Deze was afgeleid van de raceauto en had een aangepast onderstel, een nieuwe versnellingsbak en Brembo-remmen.
Ongekend succes
De Alfa 156 verkocht prima, in Nederland was de auto zelfs een ongekend succes; 25.000 mensen zetten hun handtekening onder een koopcontract. In 2005 stond zijn opvolger klaar, de zware en weinig succesvolle Alfa Romeo 159. Toen braken de echt magere jaren voor Alfa Romeo aan, die nog altijd niet helemaal ten einde zijn. Merkwaardig genoeg is de Alfa Romeo 156 als youngtimer nog (lang) niet ontdekt door begerige beleggers. Daardoor is hij, in tegenstelling tot de vaak peperdure Alfa-modellen uit de jaren zestig en begin jaren zeventig, nog altijd heel betaalbaar. Ook dat maakt een mooie Alfa Romeo 156 als youngtimer aantrekkelijk. Hij heeft de potentie om in waarde te stijgen.
