Doorgaans leidt een bizarre keldervondst tot afgrijzen en ontzetting. De recente ontdekking van een 57 jaar oude Alfa Romeo Giulietta SZ in een Italiaanse kelder bracht juist dolenthousiaste reacties teweeg. Niet alleen betreft het hier een zeldzame exoot, de auto blijkt ook nog in goede, originele staat.
De Alfa Romeo Giulietta Sprint Zagato staat te boek als één van de mooiste klassieke Alfa Romeo’s ooit. Maar ook het feit dat er slechts 217 van zijn geproduceerd, draagt bij aan de mythische status van het model. De ontdekking van een exemplaar uit 1962 in een kelder in Turijn werd dan ook met gejuich ontvangen.

35 jaar lang in een kelder opgesloten
De bijzondere Alfa Romeo Giulietta SZ was eigendom van automonteur Osvaldo Avalle. Ongeveer 35 jaar geleden parkeerde Osvaldo de toen 22 jaar oude Giulietta SZ in een kelder, waarschijnlijk in de hoop dat de zeldzame sportwagen flink in waarde zou stijgen. Dat laatste is zeker gelukt, alleen mocht Osvaldo zelf hier de vruchten niet van plukken. Al vrij snel nadat Osvaldo zijn automobiele schat had verstopt, raakte de lift defect en was de Giulietta SZ veroordeeld tot een stoffig bestaan in de duisternis.
Afgehamerd op 567.000 euro
Dat duurde ruim dertig jaar, want het duurde tot eind 2018 voordat de Italiaanse schone in de kleur Blu Chiaro Metallizato met een hijskraan uit de kelder werd gered. Dit gebeurde op last van de overheid, want eigenaar Osvaldo was overleden en er waren geen erfgenamen. Als u de auto graag aan uw Alfa Romeo-verzameling had willen toevoegen, bent u helaas te laat. Onlangs kreeg de lichtblauwe Alfa Romeo Giulietta SZ op een veiling al een nieuwe eigenaar. Hij werd afgehamerd op een respectabele 567.000 euro.

Vedergewicht
De Giulietta Sprint Zagato heeft een met de hand gebouwde aluminium carrosserie, die gemonteerd is op een ingekort onderstel van de Alfa Romeo Giulietta Spider. Vanwege de sportieve plannen die Alfa Romeo met de auto had, vormde gewichtsbesparing een topprioriteit. Zo zijn de ruiten van perspex en werd de aankleding van het interieur tot een minimum beperkt. En met resultaat: de auto weegt niet meer dan 800 kilo.

Onder de motorkap ligt een 1,3-liter viercilinder, die is opgefokt tot een destijds duizelingwekkende 100 pk. In combinatie met het lage gewicht bezorgde dit vermogen de auto een topsnelheid van 200 km/h. Daarmee was de kleine Giulietta SZ op het circuit een luis in de pels van talloze, veel zwaarder gemotoriseerde racewagens. Niet alleen op het rechte stuk, maar vooral ook in bochten.
100% origineel
De meeste exemplaren van de Giulietta SZ werden voor racedoeleinden gebruikt. Op de Nürburgring, in de Targa Florio of tijdens de 24 Uur van Le Mans. Of dit Turijnse exemplaar ook in wedstrijdverband is ingezet, is onduidelijk. Gezien de originele staat van deze bizarre keldervondst, zonder zichtbare aanpassingen voor het circuit, wagen wij het te betwijfelen.
