Half augustus – de schoolvakanties zijn bijna afgelopen. Dat betekent dat het hoogseizoen aanbreekt voor mensen die zonder kinderen op vakantie gaan. Onder hen zijn steeds meer camperliefhebbers, want de kampeerwagen is aan een enorme opmars bezig. Maar de camper bestaat natuurlijk al decennialang. Hieronder laten we de 10 leukste klassieke campers zien. Stuk voor stuk staan ze garant voor een nostalgische topvakantie.
1 Chevrolet C20 Fleetside
Waar het woord ‘camper’ precies vandaan komt, weten we niet. Je zou denken dat het afkomstig is uit de VS, omdat de kampeerauto daar al veel eerder ingeburgerd raakte dan in Europa. In Amerika spreken ze echter van een RV (recreational vehicle) of mobile home. Ons favoriete mobile home is deze Chevrolet C20 Fleetside. Dat heeft veel te maken met het feit dat de C20 leverbaar was met dikke V8-motoren, met inhouden van 4,6 tot 6,6 liter. Maar de eveneens geleverde zes-in-lijn (4.1 of 4.8) kan er ook best mee door. Daarbij krijg je in zo’n pick-up minder het busjesgevoel dan in de meeste campers. En zo’n kitscherig Amerikaans interieur met veel chroom en nephout vinden we ook om van te smullen. En het toffe is, dat de camperopbouw vaak demontabel is. Handig als je snel een baguette en twee croissants wilt scoren bij de dorpsbakker en niet je hele hebben en houden wilt meenemen. Mocht je een Chevrolet C20 willen kopen, dan moet je vrijwel zeker de oceaan oversteken, want hier zijn ze schaars. Knoop een paar weken aan de aankoop vast en je beleeft meteen de campervakantie van je dromen!

2 Volkswagen T2 Westfalia
Door de bult achterin met daaronder de knetterende luchtgekoelde boxermotor zijn oudere Volkswagen-busjes niet de meest praktische bestelwagens. Toch is kampeerwagenspecialist Westfalia erin geslaagd om van vrijwel alle generaties handige camperversies te bouwen. Onder de klassieke VW-busjes is de T2 onze favoriet.

Hij rijdt beter, ligt stabieler op de weg dan de T1 en is bovendien stiller- en niet te vergeten: een stuk minder kostbaar. Niettemin biedt ook de Volkswagen T2 een heerlijk nostalgische uitstraling en beleving. Het klassieke hefdak met daaronder een relatief riant bed wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. Een overtuigender bewijs van de genialiteit van deze vinding hebben wij niet nodig.
3 Citroën HY
Mooi is de Citroën HY niet, maar wij zijn dol op zijn eenvoudige, industriële lijnen met scherpe hoeken en golfplaatcarrosserie. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat deze bestelwagen van dezelfde makers afkomstig is als de Citroën DS. Maar goed, het ontwerp stamt dan ook uit de jaren 40. Desondanks was de HY technisch behoorlijk vooruitstrevend met zijn zelfdragende carrosserie en voorwielaandrijving. De HY met korte wielbasis is niet al te groot (4,28 meter) en moet het doen zonder trucs van hefdaken en andere creatieve toestanden. Het is aan boord dan ook woekeren met de ruime, maar met twee man is dat eigenlijk wel zo gezellig. Verder moet je niet raar opkijken wanneer mensen op de camping een patatje bij je komen bestellen. Want veel mensen kennen de HY vooral als patat- of hamburgerkraam. Dat komt doordat je deze utilitaire Citroën tegenwoordig vaak tegenkomt als foodtruck op festivals en andere feesten en partijen. Bereid je met deze Fransman voor op een rustige vakantie, want de antieke benzine- en dieselmotoren (35-58 pk) beteugelen de gemiddelde snelheid tot een kilometertje of 70 per uur.

4 Ford Transit Westfalia
Laat je niet misleiden door de studiofoto op kunstgras en achtergrondposter: ook van de Ford Transit bestaat wel degelijk een echte campervariant. Net als bij Volkswagen tekende Westfalia voor de kampeerwagenombouw. Westfalia bood diverse varianten aan: met een hefdak van tentdoek, of met een vast verhoogd dak zoals bij de auto op de foto. Vooral dankzij het korte motorkapje en de witte grille vinden wij zo’n oude Transit een leuke verschijning. De wetenschap dat de Transits voor de Nederlandse markt jarenlang in Amsterdam werden geassembleerd, doet ons enthousiasme alleen maar toenemen. Jammer dat je hem niet wat vaker tegenkomt. Onder het korte kapje liggen watergekoelde viercilinder motoren in V-opstelling, die je ook bij de Fords Taunus 12M en 15M tegenkomt. De inhoud varieert van 1300 tot 1700 cc. Als je een Transit met een hogere grille en een prominentere neus tegenkomt, weet je dat je met een diesel of een V6 op benzine te maken hebt.

5 Volkswagen T3 California
Oké, de Volkswagen T3 is minder charmant dan een T1 of T2, maar ook de T3 heeft een achterin geplaatste boxermotor (tenzij je voor een diesel kiest). Dat geeft de auto toch een behoorlijke dosis nostalgie. Bijkomende voordelen van de T3 ten opzichte van zijn voorgangers zijn de veel betere rijeigenschappen, de verbazingwekkend goede passieve veiligheid en de vlottere prestaties. Daar komt bij dat het ruimteaanbod in de hoekige Volkswagen T3 ook weer een paar stapjes beter voor elkaar is. Dat laatste is voor de praktisch ingestelde kampeerders (lees: de dames onder ons) een uitgesproken pre. Last but not least: van alle kampeerbusjes die Volkswagen heeft gebouwd, is de T3 zo’n beetje de meest betaalbare. Ons idee is dat dit niet meer heel lang zal duren en dat de prijzen snel zullen stijgen, wat betekent dat deze generatie waarschijnlijk een prima investering is.

6 Renault Estafette
Tussen 1959 en 1981 produceerde Renault de Estafette. Vooral in het thuisland was het een populaire bestelwagen, die in velerlei gedaanten dienstdeed bij marktkooplui, bakkers en aannemers. Wijzelf vinden de bolronde eerste generatie verreweg het leukst. Die werd gebouwd van 1959 tot 1962 en had de interne benaming R 2130/31. Nadeel van deze vroege editie is het amechtige motortje. Deze viercilinder is afkomstig uit de Renault Dauphine, heeft een inhoud van 845 cc en levert 32 pk. Gecombineerd met de pakhuisachtige stroomlijn levert dat geen flitsende prestaties op, maar daar is de nostalgische kampeerder natuurlijk ook niet naar op zoek. Die luistert daarentegen graag naar het goedmoedige gepruttel en verheugt zich bij tussenstops over de banken en kastjes van echt hout, de klapdeurtjes en de knalgele gordijntjes.

7 Dodge Ram
Met de agressieve uitstraling van de huidige generatie Dodge Ram, hebben we niet zoveel. Gaan we echter een aantal decennia terug, dan blijkt de Ram plotseling een sympathieke, no-nonsense-auto. Lekker hoekig en pretentieloos, en zeker voor een Amerikaan zelfs best sober. Hierdoor zit er wat minder sjeu aan deze Dodge dan aan onze favoriet, de Chevrolet C20. Maar hij biedt dezelfde voordelen als zijn landgenoot ten opzichte van de bestelwagens hier. Een lager zwaartepunt en daardoor meer een personenautobeleving, daarnaast is de Dodge eveneens leverbaar geweest met ontzettend vette motoren. Vooral de achtcilinders bezorgen je de kriebels en maken dat je het liefst de hele dag blijft rijden. Ook in het geval van de Dodge is de camperopbouw vaak afneembaar, wat de gebruiksmogelijkheden vergroot.

8 Volkswagen T1 Westfalia
Er zijn maar weinig klassieke campers die aan de uitstraling van de Volkswagen T1 kunnen tippen. De tweekleurige carrosserie met de prachtige V op de neus, de bolle wieldoppen en de vertederende achterlichtjes worden gecombineerd met een prachtig ambachtelijk kampeerwageninterieur. Tijdens het rijden wordt het geheel opgeluisterd door het zeer herkenbare boxergeknetter en waan je je in de jaren 50 en 60.

Bekijken we de T1 iets nuchterder, dan zien we een peperdure auto, die op het gebied van prestaties en rijeigenschappen achterblijft bij zijn opvolgers en ook bij sommige concurrenten. Voor een mooie en goede T1 gaan de prijzen algauw richting een ton, en dan gaat de lol er bij ons wel een beetje vanaf.

9 Mercedes O 319D
In de jaren 60 en 70 produceerde Mercedes de bekende L 206- en L 207-bestelbusjes, ook op de markt gebracht als Hanomag Henschel F20. Die bieden echter niet zo veel toegevoegde waarde ten opzichte van de andere camperbusjes in dit lijstje. Dat doet de Mercedes O 319D wél. Die meerwaarde zit hem vooral in de ruimte, want het ding is een stuk groter dan de concurrentie. Die staat borg voor veel kampeercomfort, ook als je met het hele gezin op pad gaat.

Laat je niet afschrikken door de forse buitenmaten (4820 / 2080 / 2345 mm); de Mercedes-bus laat zich met speels gemak bedienen. Wel duurt het even voordat de antieke – en erg vieze – diesel na een koude start een beetje op gang komt. En ook daarna moet je niet al te veel verwachten, want de 50 – niet bijster hard trappelende – paarden houden de prestaties aan de veilige kant van vrijwel elke snelheidslimiet.

10 Fiat 238
Onbekend maakt onbemind en dat geldt ook voor de Fiat 238. Naast de Volkswagen-busjes, de Fords Transit en de Franse bestellers speelde dit Fiat-busje een uiterst bescheiden rol op de Nederlandse markt. Voordeel: dat houdt de prijzen aan de bescheiden kant. De meeste campervarianten van de Fiat 238 hebben een hefdak dat minder dan de helft van het totale dakoppervlak beslaat en is vooral bedoeld om het in- en uitstapgemak te bevorderen. Je vindt hier dus geen tweepersoons bed zoals bij de meeste Volkswagens met hefdak. Het onderstel van de Fiat 238, die in 1967 op de markt kwam, is afkomstig van de Autobianchi Primula. Autobianchi was een onderdeel van het Fiat-concern en gold als de technische proeftuin. Zo werd de Primula in 1964 de eerste voorwielaangedreven hatchback met dwars geplaatste motor. Ook de Fiat 238 heeft deze technische lay-out. Daardoor rijdt hij lekker stabiel. In 1983 stopte de productie van de vooral in Italië populaire 238. Datzelfde jaar introduceerde Fiat de Ducato, een besteller die jarenlang ongekend populair was als camper.