Eindelijk is de herfst echt begonnen. Voor veel liefhebbers hét moment om te beslissen: rijden we deze winter door met onze klassieker of kopen we een pekelvreter? Nu kun je voor een paar honderd euro natuurlijk een klein wintergebakkie kopen, maar het kan ook anders. Wij struinen Marktplaats.nl af naar de 10 leukste winterauto’s voor klassiekerliefhebbers. Voorwaarden: het liefst blijven we onder de 5000 euro, maar voor iets bijzonders hebben we maximaal 10 mille over. Daarnaast eisen we minstens een halfjaar apk. En last but not least: ABS, airco en stoelverwarming moeten standaard zijn.
Waarom we in de winter graag met ABS rijden, spreekt voor zich. Maar waarom airconditioning? Ook vanwege de veiligheid: in de winter zorgt een airco ervoor dat de ruiten in no-time wasemvrij zijn. Zo voorkom je dat je de eerste kilometers constant met een doekje in de weer bent. Met name fietsers en voetgangers zullen je dankbaar zijn. Naast de bovenstaande voorwaarden hanteren we 1999 als uiterste bouwjaar. Want om als klassiekerliefhebber ’s winters in een auto uit de 21ste eeuw te gaan rijden, is natuurlijk een beetje valsspelen. Sterker nog, hoe ouder hoe beter in dit geval.
1. Land Rover Range Rover (1972)
We kunnen ons voorstellen dat u in de war raakt bij het zien van deze Range Rover. In 1972 was deze suv er toch nog niet als vierdeurs? Klopt, maar omdat hij een separaat chassis heeft, kun je relatief gemakkelijk de Grote Carrosserie Wisseltruc toepassen. Zo zet je een nieuwer koetswerk op een oud chassis. Voordeel: de auto is officieel 40 jaar oud en dus belastingvrij, maar je beschikt wel over alle weelde en comfort van een paar decennia later. Ook als je een veertigplusser op lpg rijdt, ben je geen wegenbelasting verschuldigd. En laat deze RaRo nu een lpg-installatie hebben … Verkijk je trouwens niet op de lage literprijs van autogas, want de V8 onder de hoge motorkap lust er wel pap van. De kilometerstand van bijna 4,5 ton vinden we aan de stevige kant, aan de andere kant lokken vierwielaandrijving, leren bekleding en het machtige king-of-the-road-gevoel. Apk? Tot september 2020! Voor 9500 euro is-ie de uwe. Zelfs voor een belastingvrije Range Rover vinden we dat een hoop geld …
2. Mercedes 500 SE (1985)

Net als de nummer 1 op ons lijstje, heeft deze Mercedes 500 SE een V8 onder de kap. Volgens de adverteerder heeft de motor ‘slechts’ twee ton achter de kiezen. De rest van de auto heeft 320.000 kilometer gereden. Dat zien we ook wel aan de gebruikssporen. Zo ontdekken we onder meer roestschade aan het spatscherm rechtsachter. Wat we ook zien, zijn de in onze ogen toch een tikkie foute AMG-wielen. We hadden liever een setje Barock- of putdeksel-velgen gezien. Op het stuur prijkt eveneens het AMG-logo in plaats van de Mercedes-ster. Maar gelukkig zie je die in de verte wel continu voor je, op het uiterste puntje van de oneindige motorkap. Deze generatie S-klasse (W126) vinden we eerlijk gezegd de mooiste die er ooit is geweest. Bovendien is het een degelijk apparaat dat ook anno nu nog een uitstekend comfort biedt. Minpuntje: ook ná het Oktoberfest blijft deze dikke Duitser stevig doordrinken. Reken op zo’n 1 op 7, en in dit geval gaat er geen goedkoop gas, maar prijzige benzine in. Aan de andere kant is de vraagprijs van 2750 euro te overzien.
3. Opel Senator 3.0 CD (1985)

Wij hebben een zwak voor oude Opels. We raken dan ook erg enthousiast over deze Senator. De CD is de dikste versie van de Opel Senator die er te koop was. Vandaar ook dat er zowel stoelverwarming als airconditioning aan boord is. Wel vragen we ons oprecht af of de oude Rüsselsheimer inderdaad over antiblokkeerremmen beschikt. Wat hij in elk geval wél heeft, is een zescilinder lijnmotor met 180 pk. Die zorgt voor prima prestaties en we vermoeden dat we de oude baas bij glad wegdek best tot een kwispeltje kunnen verleiden. Binnenin is het genieten van weelderige blauwe velours bekleding en een digitaal dashboard. Dat was in de eighties helemaal je-van-het en in de 21ste eeuw is het nog altijd een bron van vermaak. De herinneringen aan Back to the Future en Knightrider dringen zich aan ons op. De apk verloopt pas in maart 2020, maar nog ruim voor die tijd zouden wij de defecte centrale vergrendeling en elektrische ruitbediening repareren. Verder zijn Opels uit de jaren 80 berucht om hun neiging tot krokantie, maar volgens de huidige eigenaar is deze Opel Senator keihard. Hoe hard de vraagprijs van 4000 euro is, weten we niet, maar het is in elk geval niet de duurste Senator op Marktplaats.nl.
4. Saab 900 Turbo Cabriolet (1988)

Een cabrio als winterauto? Ach, als het een Saab 900 is, moet het kunnen. Dat vonden de Zweden halverwege de jaren 80 in elk geval wel. Want toen al presenteerden ze de open versie van de aloude 900 Classic. Anders dan andere cabrio’s had de Saab namelijk een uitstekend geïsoleerde cabriokap. En uniek voor een cabriolet was destijds de verwarmde glazen achterruit. Zelfs de Mercedes SL had nog zo’n plastic geval waarbij al snel de Grote Vergeler toesloeg. De stoelverwarming en de airco verhogen zowel het cabrioplezier als de winterpret. Voor wat extra cachet zorgt de roodbruine leren bekleding. Minpunt is dat de motor volgens de adverteerder ‘rauw loopt’. Het zou kunnen dat de distributieketting aan vervanging toe is. Mocht u tot aankoop willen overgaan, laat er dan even een kenner naar luisteren. Let zelf tijdens het rijden (met gesloten kap) op de hoeveelheid windgeruis en snuffel of de auto niet naar een paddenstoelenkwekerij ruikt. Bij een cabrio ligt lekkage immers altijd op de loer. Check de auto ook zorgvuldig op roest, met name bij de asdoorgangen vóór, de dorpels, de onderkant van de portieren en de bevestigingspunten van de achterste schokdempers. Als dat allemaal oké is, de turbomotor lekker trekt en de bak goed schakelt, is de vraagprijs van 4300 euro niet verkeerd. Zelfs niet als de distributieketting moet worden vervangen.
5. Jaguar 4.0 Sovereign (1992)

Hartje winter gooien we alle hout het liefst in de open haard. Maar de walnoot panelen in het interieur van deze Jaguar Sovereign mogen blijven. Ze staan prachtig bij het lichte leer en sowieso hóórt er gewoon hout in een oudere Jaguar. Deze Sovereign is van de modelgeneratie XJ40, die tussen 1986 en 1994 van de band liep. Vanwege zijn wat hoekige design is het zo’n beetje de minst gewilde Jaguar XJ. Dat zie je terug in de betaalbare prijzen. De Sovereign zat aan de top van het XJ-programma en is gezegend met veel luxe, waaronder elektrisch verstelbare voorstoelen, klimaatregeling en cruisecontrol. Zijn zescilinder lijnmotor levert 226 pk en zorgt voor een vlotte acceleratie. En indien goed onderhouden, biedt de 4,0-liter motor ook een behoorlijke dosis betrouwbaarheid. Daar verlangt hij wel een stevige slok benzine voor terug. Als een roestcontrole en een elektra-check geen schokkende zaken opleveren, durven wij deze origineel Nederlandse Jaguar XJ wel aan. Wel willen we graag het onderhoudsboekje inzien. Vraagprijs: 2445 euro.
6. BMW 730i (1993)

De BMW 5-serie van de generatie E39 is een van de meest gewilde youngtimers. Maar voor die populariteit betaal je letterlijk een hoge prijs. Dus waarom zou je het voor minder geld niet een treetje hogerop zoeken? Zo vinden we voor 4999 euro deze fraaie BMW 730i (E32). Volgens de advertentie bevindt de auto zich aantoonbaar in volledig originele toestand. Op de foto’s zien we rubbermatten op de vloer liggen en het leer lijkt in onberispelijke staat. Zo te zien is de eerste (Duitse) eigenaar er erg zuinig op geweest. Dat blijkt ook uit het volledig afgestempelde onderhoudsboekje. Hoewel de 7-serie een behoorlijke lap auto is, voelt-ie niet zo aan wanneer je ermee rijdt. Hij blijkt behoorlijk lichtvoetig en handzaam. En dat terwijl hij tegelijkertijd lekker ruim en comfortabel is. Ook wat luxe betreft heb je niks te klagen; niet alleen de voorstoelen, maar ook de achterbank is verwarmd! Evenals de spiegels en de voorruit trouwens. Wie gaat deze Beierse lustlimo ophalen?
7. Volvo 850 T-5 Estate (1994)

Als je op zoek gaat naar oudere auto’s met airconditioning én stoelverwarming, dan struikel je over de Volvo’s. Daarbij valt op dat de vraagprijzen voor de Volvo 240 erg straf zijn. Zelfs als de kilometerteller intergalactische getallen laat zien. De Volvo 850 is een stuk betaalbaarder. Die biedt aan de ene kant natuurlijk een minder klassieke rijbeleving dan de 240, aan de andere kant is er veel te zeggen voor het schitterende vijfcilindergeluid en de uitstekende rijeigenschappen. Daarbij is het klassieke blokkendozendesign gewoon behouden, ook binnenin. Een van de fraaiste 850’s die we op Marktplaats.nl tegenkomen, is deze T-5 Estate. Het is een importauto – dat zien we niet alleen aan het kenteken, maar ook aan de specificaties. De tweeliter vijfcilinder motor met turbo is namelijk nooit in Nederland geleverd. Over de prestaties van deze 200 pk sterke 850 Estate hoef je je echter geen zorgen te maken. Over de betrouwbaarheid evenmin, want een 850 is behoorlijk bullet proof. Extra zekerheidje: de turbo is volgens de adverteerder net gereviseerd. Voor de vraagprijs van 2950 euro zouden wij deze ruime en comfortabele Zweed wel aandurven. Liever een achterwielaangedreven Volvo? Ook 740’s, 940’s en 960’s hoeven meestal niet de hoofdprijs te kosten.
8. Volkswagen Vento 1.8 (1995)

Tja, hoe jonger de bouwjaren, hoe sterker we ons afvragen of we de gevonden winterauto’s nog als klassiekers kunnen bestempelen. Wel zouden we deze Volkswagen Vento een klassieke opa-auto durven noemen. Want geloof ons, ook in 1995 was deze Golf-met-kont níét sexy. Het enige wat onze opa-veronderstelling ondergraaft, is de afwezigheid van spatlappen. Verder zijn alle ingrediënten aanwezig. Compacte sedan? Check! Metallic grijs? Check! Automaat? Check! Trekhaak voor een fietsendrager? Check! Volgens de adverteerder verkeert de auto in smetteloze staat, is de distributieriem onlangs vervangen en behoort een halfjaar garantie tot de mogelijkheden. En dan die kofferbak! Daar stop je met gemak alle (klein)kinderen in die niet meer op de achterbank kunnen. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon de sinterklaasinkopen, de kerstboom of een zooitje openhaardhout in kwijt. En dat voor 1950 euro! Daar mag een strik omheen. Nu alleen nog een gedicht schrijven.
9. Jeep Grand Cherokee (1998)

Sneeuw, modder, ijs en gladheid? Kom maar op! Zelfs voor blaadjes op de rails is deze Jeep Grand Cherokee niet bang. En mocht hij al van de weg raken, dan dendert-ie gewoon door. Want net als de Range Rover waarmee we hierboven beginnen, voelt hij zich uitstekend thuis op onverhard. Wat hij ook gemeen heeft met zijn Britse collega, is een dikke V8. Sterker nog, achter het traliewerk van de Amerikaan gaat een nog veel grotere jongen schuil; maar liefst 5,9-liter meet de Jeep-motor. Het vermogen van 214 pk is verhoudingsgewijs bescheiden, maar helaas kunnen we dat niet zeggen van het verbruik. En anders dan de Range Rover, blieft de Grand Cherokee gewoon dure benzine. Tevens moet je maandelijks een stevig bedrag aan wegenbelasting ophoesten. Het goede nieuws is dat de vraagprijs minder dan de helft bedraagt: 4750 euro wil de adverteerder ervoor hebben. Van de dikke 5 mille die je ten opzichte van de Range Rover in je zak houdt, kun je ruimschoots meer dan drie wintermaanden belasting betalen. En dan houd je ook nog een behoorlijk benzinebudget over.
10. Alfa Romeo 166 (1999)

Tijdens onze zoektocht naar winterklassiekers komen we vooral veel sedans tegen. Deze fraaie Alfa Romeo 166 is er één van. Normaliter houden we niet zo van zwarte auto’s, maar het Volcano Nero staat de 166 wel héél goed. Over vulkanen gesproken; het lijkt wel of er ook eentje onder de motorkap woont. Sjonge, wat gromt en grauwt die 3,0-liter V6 er heerlijk op los. Het is trouwens niet de krachtigste variant van de klassieke Busso-zescilinder. Maar 226 pk is ruimschoots voldoende om de Alfa 166 vlot vooruit te helpen. Binnenin is het genieten van heerlijke leren stoelen en het ontwerp van het dashboard is fraai. Alleen laat de afwerking nogal brede kieren en harde plastics zien. Maar ach, voor de bescheiden vraagprijs van 3250 euro kijken we daar graag doorheen. Gelukkig is deze 166 voorzien van de handgeschakelde zesbak, want de eveneens geleverde Sportronic-automaat blinkt niet uit in schakelsnelheid, raffinement en betrouwbaarheid. Het onderhoudsboekje is keurig afgestempeld, de kilometerstand is gecheckt en u krijgt er een verse apk bij. Het grote nadeel van deze Italiaan: grote kans dat u er na de winter geen afscheid van wilt nemen …