De fabrikant uit Maranelleo heeft de rechten op zijn legendarische Ferrari 250 GTO verloren. Hoe? Ferrari is ten prooi gevallen aan dezelfde regel die het sportwagenmerk heeft gebruikt om in maart een liefdadigheidsinstelling (!) aan te klagen. En nu houdt Ferrari alleen de rechten op de GTO als speelgoedautootje …
Ferrari is een prachtig merk en maakt geweldige auto’s. Alleen bvertoont het soms narcistische trekjes. Zo wil het zijn toekomstige suv bijvoorbeeld Purosangue noemen. Alleen was de fabrikant ‘vergeten’ te checken of de naam Purosangue wel beschikbaar was. En wat bleek, er bestaat al jaren een liefdadigheidsinstelling met de naam Purosangue Foundation. Ferrari wil nu dat de stichting afstand doet van die naam.

Volgens de sportwagenfabrikant heeft de Purosangue Foundation haar naam in de afgelopen jaren niet onvoldoende gebruikt. Om die reden zou het recht op de naam zijn vervallen. Volgens de oprichter van de Purosangue Foundation is dat klinkklare nonsens. “Waarom moeten wij afscheid nemen van onze identiteit? Ferrari had gewoon fatsoenlijk zijn research moeten doen. Er is genoeg bewijs van onze activiteiten in de afgelopen jaren”, aldus Max Monteforte.

Is de legendarische Ferrari 250 GTO kunst?
Hoe ironisch dat Ferrari door dezelfde regel waarop het zich beroept in zijn strijd met de Purosangue Foundation, nu de rechten op de 250 GTO verliest. Volgens de European Union Intellectual Property Office (EUIPO) moet je inderdaad een naam of een vorm gebruiken, anders raak je het recht erop kwijt. Ferrari klaagde twee jaar geleden het eveneens Italiaanse Ares Design aan. Dat bedrijfje – bekend van de Ares Panther – wilde een serie moderne interpretaties van de Ferrari 250 GTO bouwen, maar werd teruggefloten door de rechter, die bepaalde dat de 250 GTO een kunstwerk is en ‘dat Ferrari als enige de auto mag produceren, commercialiseren en promoten’.

Ferrari heeft alleen de rechten op speelgoed
Ares Design liet het er echter niet bij zitten en ging in beroep. En de rechter heeft Ares Design nu gelijk gegeven. Ferrari heeft pas in 2008 de 250 GTO laten vastleggen bij de EUIPO. En dat terwijl de sportwagen zelf reeds in 1964 uit productie ging. Ferrari heeft zijn rechten op de 250 GTO meer dan vijf jaar lang niet gebruikt, dus mag Ares Design gewoon een hommage aan de auto maken. Volgens de rechter heeft Ferrari alleen nog de rechten op de 250 GTO als het gaat om speelgoed en modelletjes. Je zou toch denken dat Ferrari dit had zien aankomen. In 2017 verloor de fabrikant op dezelfde manier al de rechten op de naam Testarossa aan een Duitse speelgoedmaker.

Ferrari 250 GTO is de duurste auto ter wereld
Van de Ferrari 250 GTO zijn tussen 1962 en 1964 maar zesendertig exemplaren gebouwd om hem te homologeren voor de Group 3-raceklasse. De originele kopers moesten iets meer dan 18.000 dollar betalen en moesten een persoonlijke goedkeuring van Enzo Ferrari krijgen. In de jaren daarna zakten de 250 GTO-prijzen flink in. De Ferrari werd als weinig meer gezien dan een gebruikte raceauto. In 1969 werd de tweede 250 GTO – chassisnummer: 3223GT – op een veiling afgehamerd op 2500 dollar. In 2018 werd chassisnummer 4153GT de duurste auto ter wereld, toen hij voor 70 miljoen dollar (!) werd verkocht aan de Amerikaanse verzamelaar David MacNeil.
