Nieuw jaar, nieuwe kansen. Onlangs gaven we al een rijtje met klassiekers die in 2019 veertig jaar en dus belastingvrij worden. Maar er komt ook weer een stel nieuwe youngtimers bij. We zetten de acht leukste nieuwe youngtimers van 2019 voor je op een rij.
We hebben het hier over auto’s die onder de speciale fiscale regeling voor youngtimers vallen. Dat zijn auto’s van 15 jaar of ouder. Als je die zakelijk rijdt, moet je 35 procent van de waarde van de auto bij je inkomen optellen. Dat klinkt duur, maar je mag uitgaan van de dagwaarde. In veel gevallen levert dat niet al te hoge maandlasten op. Terwijl je er toch representatief bij rijdt. Of beter dan dat … Kortom, een youngtimer van de zaak kan erg interessant zijn voor kleine, maar ook voor grote ondernemers die op de kleintjes letten.
#1. Maserati Quattroporte

De vijfde generatie van de Maserati Quattroporte debuteert begin 2004. In vergelijking met zijn strakke voorganger is de vierdeurs Maserati fors gegroeid. Dat levert een ruimer interieur op, maar ook een forser gewicht. In het begin is de nieuwe Maserati Quattroporte er alleen met een 4,2-liter V8 motor. Die levert 400 pk en katapulteert de Italiaanse zwaargewicht in 5,7 seconden naar de 100 km/h. Ondanks zijn hoge gewicht en forse buitenmaten is de Quattroporte niet vies van een bochtig bergweggetje. Kritiek is er op de DuoSelect-versnellingsbak en – hoe kan het ook anders – op de afwerking. Maar welke andere supersportsedan van dit kaliber koop je al vanaf 17.000 euro? Nou dan!
#2. Renault Mégane RS

Wanneer de tweede generatie Renault Mégane in 2002 op de markt komt, barsten er verhitte discussies los over het design. Sommigen vinden de auto met z’n gekke kippenkontje en de aparte C-stijl geweldig. Anderen grijpen naar een flinke emmer. Helaas wordt de reputatie van de uitgesproken Mégane al snel bezoedeld door diverse kwaliteitsproblemen. Onder meer de elektronische sleutel blijkt een nukkig ding. Over de vage, onnatuurlijke besturing is ook niemand enthousiast. Over het comfort des te meer. De sportieve Mégane RS die in 2004 debuteert, is nog steeds comfortabel. Maar de besturing is een stuk directer. Bovendien heeft Renault Sport een 225 pk sterke tweeliter turbomotor onder de kap gelepeld. Anno 2019 is de Renault Mégane RS nog altijd een lekker snelle, comfortabele kar. Perfect voor de zzp’er die wil laten zien dat-ie graag ‘out of the box’ denkt – en van opschieten weet. Al te koop vanaf een mille of vijf.
#3. Chrysler 300C

Mercedes-kwaliteit voor een vriendelijke prijs, dat is hét sterke punt van de Chrysler 300C. Afgezien van zijn imponerende looks dan. Want het massieve front en de kleine ruiten geven deze Amerikaan iets angstaanjagends. De 300C Touring is zo mogelijk nog indrukwekkender dan de sedan. Je hebt de Chrysler 300C met zes- en achtcilinder benzinemotoren, maar ook met een 3,0-liter V6-diesel van Mercedes. Veel van het onderstel is afkomstig van de Mercedes E-klasse (W210). Het interieur is luxe uitgerust, maar verwacht geen Mercedes-niveau als het om de afwerking gaat. De V8-motor verleent deze dikke Amerikaan indrukwekkende prestaties, maar pas op bij nat wegdek. De dikke kont zet in krappe bochten graag een stapje opzij. De prijzen voor de Chrysler 300C lopen sterk uiteen. Gezien de teruglopende populariteit van dit soort slagschepen, valt er volgens ons altijd wel wat te onderhandelen. Instappen kan vanaf zo’n 6000 euro.
#4. BMW 1-serie

In 1971 had BMW met de 1602 Touring al een hatchback-achtige in het programma. Maar halverwege de jaren 70 verdwijnt deze carrosserievariant uit het BMW-portfolio. Tot 2004, wanneer de BMW 1-serie het levenslicht ziet. De achterwielaangedreven hatchback moet het opnemen tegen de Volkswagen Golf. Dat doet hij met een krapper interieur en een tegenvallende afwerking. Maar ook met een heerlijke besturing en een aangenaam sportief weggedrag. Als je de lekkere 130i fiscaal als youngtimer wilt rijden, moet je helaas nog ruim een jaar wachten. Want die kwam pas in oktober 2005 op de markt. De tamme 116i heeft niet onze voorkeur, maar met een 118i of 120i ben je prima bediend. Een lekker dik aangeklede BMW 120i met een nette kilometerstand heb je vanaf zo’n 8000 euro.
#5. Mercedes CLS

De coupé-achtige Mercedes CLS brengt een sneeuwbaleffect van vergelijkbare auto’s op gang. Na het succes van dit model willen veel andere merken ook een graantje van het vierdeurs-coupésucces meepikken, maar dat lukt lang niet altijd. Het design van de CLS oogst lof, al vindt niet iedereen de boemerang-achtige koplampen even mooi. Die worden bij de eerste facelift dan ook prompt aangepast. Als basis voor de slanke, trendy ogende Mercedes CLS dient de degelijke, conservatieve E-klasse. Hij rijdt echter iets sportiever en communicatiever. Vanbinnen heeft Mercedes ook werk gemaakt van het design, maar door de schuin aflopende daklijn is de hoofdruimte achterin niet top. In het begin wordt de CLS geleverd als 350 met V6 en 272 pk, als 500 met V8 en 306 pk en als 55 AMG met 476 pk. Later volgen ook de 320 CDI met zescilinder diesel en een nog dikkere AMG. Deze 63 levert 514 pk. Een nette CLS 350 vind je vanaf zo’n 12.000 euro.
# 6. Volvo S40/V50
Bij Volvo’s en youngtimers denk je in de eerste plaats misschien aan V70’s en S60’s. Maar vanaf dit jaar kun je de S40 en V50 ook op je youngtimer-lijstje zetten. Ze bieden minder ruimte, maar ze sturen aangenaam en bieden een fatsoenlijk comfort. Wie dit compacte duo schamper afdoet als een ‘Ford Focus met kapsones’, doet ze tekort. Inderdaad deelt het onderstel van deze Volvo’s veel componenten met Fords compacte middenklasser, maar het interieur is van een ander kaliber. Dat geldt zowel voor de afwerking als voor de stoelen. Bovendien kun je bij de Volvo’s opteren voor echte Volvo-vijfcilinders. Deze motoren klinken lekker en gaan lang mee, maar met uitzondering van de krachtige T5 vallen de prestaties tegen. En dat terwijl er toch flink wat benzine door de leidingen vloeit. Diesels zijn er ook, waarvan de D5 met 180 pk de begeerlijkste is. Goedkoop is het compacte stel niet. Reken op minimaal 6.000 euro voor een frisse S40. De vijfdeurs V50 is doorgaans nog iets duurder.
#7. Peugeot 407

Je houdt van Franse youngtimers, maar je vindt een Renault Mégane RS wat te sportief? Dan kun je bijvoorbeeld opteren voor de Peugeot 407. Na de subtiel vormgegeven Peugeot 406 is de 407 voor veel mensen even wennen. De ‘grote muil’ aan de voorkant en de enorme koplampen zijn voor menigeen too much. Maar daar blijft het niet bij. Terwijl de 407 groter en zwaarder is dan zijn voorganger, biedt hij minder interieurruimte. Met moderne ogen bekeken vinden we de Peugeot 407 misschien niet direct mooi, maar wel lekker eigenzinnig. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar die aparte C-stijl. Het interieur is aantrekkelijk en de grote stoelen zitten fijn. Het dashboard bárst van de knoppen. De HDI-diesels bieden veel beschaving, een net verbruik en fijne prestaties. Onder de benzinemotoren verdient de 2.2 i met 158 pk de voorkeur. De 407 SW is praktischer dan de sedan, maar het is nog altijd geen ruimtewonder. Voordeel voor de youngtimer-rijder: de lage prijzen van deze Fransman. Vanaf 3 mille heb je al een nette Peugeot 407 met een lage kilometerstand.
#8. Porsche 911 (997)

Bij zijn introductie van de Porsche 996 zeer omstreden. Vooral de watergekoelde motor was de fanboys een doorn in het oog. Daarnaast kregen de ‘spiegelei-koplampen’ veel kritiek. Niettemin was deze generatie van de Porsche 911 zeer succesvol. Opvolger 997 zet in 2004 de lijnen voort die de 996 had ingezet. Uiteraard blijft de watergekoelde motor, maar gelukkig maken die malle koplampen plaats voor traditioneler ogende exemplaren. De 997 heeft minder baanbrekend nieuws in huis dan zijn voorganger, alleen doet hij alles net iets beter. Hij is krachtiger, kleeft nóg meer aan het wegdek en biedt een uitstekend comfort. Je kunt hem dan ook prima als daily driver gebruiken. Een Porsche 997 als youngtimer rijden kán, maar is zeker niet spotgoedkoop. De prijzen beginnen bij ongeveer 40.000 euro.