Dat de wereld, wijzelf en onze auto’s in de afgelopen decennia sterk zijn veranderd, is geen nieuws. Hoe groot die veranderingen zijn geweest, wordt glashelder als we oude auto-advertenties bekijken. Frons, glimlach en schater met ons mee. Bijvoorbeeld om deze advertentie voor de Fiat 600 uit 1971.
Lekker hoor, een advertentie voor een nieuwe Fiat 600 tegen de achtergrond van psychedelisch fantasiebehang. We krijgen het idee dat de tekstschrijver wat te lang naar al die blaadjes heeft gestaard. En zo niet, dan heeft-ie waarschijnlijk wat geestverruimende middelen tot zich genomen.

Naast de Fiat 127
Oké, dat je tijdens de proefrit de ‘geur van een gloednieuwe auto’ zult ervaren, geloven we nog wel. Nou ja, nieuw: het model van de Fiat 600 dateert nog uit de jaren 50. En dan moet het arme karretje de showroom in 1971 ook nog delen met de splinternieuwe Fiat 127. Technisch staat de Fiat 600 (motor achterin, achterwielaandrijving) in schril contrast met de nieuwkomer. De hypermoderne Fiat 127 heeft een dwars geplaatste motor voorin en voorwielaandrijving.
‘Vier volwassen zitplaatsen’
En ‘vier volwassen zitplaatsen’? Dat lijkt ons een tikje overdreven. De fotograaf heeft een reëler beeld van de werkelijkheid. Hij heeft welgeteld één peuter achter in het ‘puntgave interieur’ laten plaatsnemen. Dat interieur geldt zelfs in 1971 al als vrij spartaans … Uit eigen ervaring weten we verder dat het geschetste ‘bochtjes pakken’ met de Fiat 600 nogal tegenvalt. Door de indirecte en ongevoelige besturing heeft het meer weg van het laveren met een flink binnenschip.
‘Vinnig optrekken’
Aan het eind van de advertentietekst begint de copywriter helemaal te trippen: ‘vinnig optrekken, even racen – 110 km!’ Wij weten wel beter: de acceleratie van 0 tot 100 km/h neemt zo’n 50 seconden in beslag en de topsnelheid van 110 km/h is evenmin indrukwekkend. Maar ach, wat wil je voor iets meer dan 4500 gulden? Voor dat geld krijg je zelfs ‘veiligheidsportieren’ standaard. We vermoeden dat Fiat daarmee bedoelt dat de deuren gewoon naar voren open scharnieren. Voor het geval de krantenlezer vergeten is dat de Fiat 600 zijn oorspronkelijke suicide doors al in 1964 verruilde voor normale portieren … Toch houden we van de Fiat 600, met zijn volwassen, oerbetrouwbare watergekoelde viercilinder lijnmotor, zijn aandoenlijke ronde lijnen en zijn simpele techniek.