Het uitmelken van de James Bond-connectie door Aston Martin begint extreme vormen aan te nemen. In plaats van de DB5 uit de film Goldfinger – je weet wel, die met schietstoel – te laten rusten, bouwt Aston Martin een serie van vijfentwintig kopieën. Inclusief Bond-gadgets. Voor 2,75 miljoen pond per stuk. Exclusief belastingen …
Aston Martin is niet de enige die zijn geschiedenis tot de laatste drup uitknijpt. Ook Bentley en Jaguar hebben er een handje van om met zogeheten continuations te komen. Bentley kreeg zelfs boze verzamelaars over zich heen toen de fabrikant de legendarische Blower Bentley weer in productie zei te nemen. Jaguar heeft er inmiddels drie continuations opzitten. De klassiekerafdeling van het merk heeft al ‘nieuwe’ versies van de XKSS, E-Type Lightweight en D-Type gemaakt.

Nieuwe DB5 met de hand gebouwd
Bij Aston Martin hebben ze de smaak ook te pakken. Na de terugkeer van de Aston Martin DB4 GT Zagato – die alleen samen met de nieuwe DBS Zagato wordt verkocht – is het nu dus de beurt aan de DB5. En dan niet zomaar een DB5, maar de auto uit de James Bond-film Goldfinger (1964). Aston Martin is van plan vijfentwintig exemplaren te bouwen. Ze gaan 2,75 miljoen pond kosten, exclusief belastingen. Omgerekend komt dat neer op meer dan 3 miljoen euro. Maar goed de nieuwe Aston Martin DB5 wordt dan ook met de hand gemaakt, wat per auto zo’n 4500 manuren kost.

Alle Bond-gadgets
En ja, omdat multimiljonairs ook kinderen blijven, worden alle vijfentwintig DB5’s uitgerust met alle Bond-gadgets uit de film. Ze hebben roterende nummerplaten, twee nepmachinegeweren in de neus, een kogelwerend scherm voor de achterruit, een rookmachine, uitschuifbare stootbeugels voor en achter, en nog veel meer. Op het dashboard zit – jawel – zogenaamd een radarscherm en uiteraard ontbreekt ook de knop voor de schietstoel op de versnellingspook niet.
In het zilver
Voor 2,75 miljoen pond heb je niets te kiezen, want alle DB5’s worden uitgevoerd in het zilvergrijs (zoals het hoort natuurlijk). Onder de motorkap ligt een 4,0-liter zes-in-lijn zónder brandstofinjectie, maar mét 290 pk. Voor het sturen heb je spierballen nodig, want het tandheugelsysteem is niet bekrachtigd. De remmen zijn dat wel. Schakelen gaat via een handgeschakelde vijfbak en de starre achteras heeft een sperdifferentieel. Overigens moet je wel een privécircuitjes hebben als je met je DB5 van 3 miljoen nulnulzeventje wilt spelen, want de nieuwe oude James Bond-auto krijgt vanwege de milieu-eisen geen typegoedkeuring voor de openbare weg.



