In de Italiaanse Car Valley tref je niet alleen grote jongens aan als Ferrari, Maserati en Lamborghini. Ook het relatief kleine en jonge Ares Design is hier gevestigd. Hun Project Pony is een prachtig voorbeeld van retrodesign: een Ferrari GTC4Lusso vermomd als een Ferrari 412 uit de jaren 80.
Begin dit jaar liet Ares Design al wat schetsen zien van hun herinterpretatie van de Ferrari 412. Inmiddels is het ontwerp in een volgende fase beland en zijn er realistischer beelden opgedoken. En het moet ons van het hart: Project Pony lijkt in niets op de GTC4Lusso en oogt evenwichtiger ogen dan Ferrari’s eigen vierzitter van dit moment. Details als de koplampen, de portiergrepen en de uitlaten van de Ferrari 412 heeft Ares op fraaie wijze opnieuw geïnterpreteerd. Onderhuids is er veel minder gebeurd: hier vinden we de bekende turboloze 6,3-liter V12 met 690 pk en 697 Nm. Net als bij de GTC4Lusso wordt al dat geweld via alle vier wielen op het asfalt overgebracht. Zo zal de auto ook op topsnelheid – vermoedelijk dik 300 km/h – nog lekker stabiel aanvoelen

Relatief onbekend
De Ferrari 412 is misschien relatief onbekend, toch zijn er van deze slanke, strakke Pininfarina creatie vrij veel exemplaren geproduceerd. Zijn voorgangers meegerekend, gaat het om zo’n 3000 stuks. De Ferrari 412 begint zijn carrière in 1972 als 365 GT 4. In 1979 wordt het model omgedoopt tot 400. Uiteindelijk eindigt hij zijn loopbaan in 1989 als 412.

Van zes naar vier achterlichten
Het grootste uiterlijke verschil tussen de 365 GT4 en zijn nazaten is het aantal achterlichten. Daarvan heeft het oudste model er zes, terwijl er op de billen van de in 1979 geïntroduceerde 400 nog maar vier prijken. Belangrijker is dat de V12 bij de 400 een grotere cilinderinhoud krijgt (4,8 vs. 4,4 liter). Bovendien is dit de eerste Ferrari die je kunt bestellen met een automatische versnellingsbak.

Hoofdbrekens
Met zijn 340 pk en 470 Nm klaart de 400 Automatic de honderdsprint in 7,1 seconden en bereikt hij een topsnelheid van 245 km/h (handgeschakeld 250 km/h). De 400 is één van de snelste vierzitters van zijn tijd. Helaas bezorgt de enorme Weber-gasfabriek onder de motorkap de ingenieurs hoofdbrekens. Met zes carburateurs is het onmogelijk om aan de steeds strengere Amerikaanse emissienormen te voldoen.

30 pk gesneuveld
Daarom klopt Ferrari bij Bosch aan voor een dubbele K-Jetronic-installatie. Die zorgt ervoor dat de snelle Italiaan wat milieucorrecter wordt. Helaas zijn er ook 30 pk’s gesneuveld en is de topsnelheid met 10 km/h gezakt. Waarschijnlijk geeft Ferrari daarom niet te veel ruchtbaarheid aan het nieuwe brandstofsysteem. De uiterlijke aanpassingen houden op bij een i’tje op de achterkant. Drie jaar later wordt het vermogen met behulp van snellere nokkenassen en verbeterde uitlaatspruitstukken opgekrikt tot 315 pk. Verder krijgt de Ferrari 400i een iets smallere grille, geflankeerd door rechthoekige mistlampen.

Aanpassingen Ferrari 412
Bij de 412, die in 1985 debuteert, gaan de cosmetische wijzigingen verder. Voor een betere stroomlijn heeft Pininfarina de neus, de bumpers en de dorpels aangepast. Bovendien is de kont subtiel opgehoogd, wat de wigvorm versterkt. Witte knipperlichten en bumpers in carrosseriekleur maken het gemoderniseerde uiterlijk af. Tevens wordt de cilinderinhoud opgeboord tot 4942 cc – vandaar de nieuwe typeaanduiding. Het vermogen stijgt tot 340 pk en de honderdsprint wordt bekort tot 6,7 seconden. Verder is de 412 de eerste Ferrari met standaard ABS. In 1989 gaat de Ferrari 412 uit productie, maar er komt geen directe opvolger. Pas in 1992 wordt de GT-stilte bij Ferrari op wonderschone wijze verbroken door de 456 GT.

Twee keer zo duur als GTC4Lusso V12
Maar voor de fans van seventies design is er binnenkort dus de herboren Ferrari 412 van Ares. Hoeveel Pony’s het bedrijf van directeur en mede-oprichter Dany Bahar (voormalig directeur van Lotus) gaat bouwen, is nog niet bekend. We rekenen op maximaal een handjevol. De prijs? Die beweegt zich vermoedelijk rond de 700.000 euro. Oftewel grofweg het dubbele van wat een GTC4Lusso V12 in Nederland moet kosten …
