We geven het toe: het is kort dag, toch willen we u nog even wijzen op de mogelijkheid om de Hollandse hitte te verruilen voor Britse coolness. Waar? Op een van de heetste klassiekerevenementen in Europa: Silverstone Classic. Daar rijden klassieke (sport)wagens dit weekend op hetzelfde circuit waar Max Verstappen Formule 1-liefhebbers onlangs nog in vervoering bracht. Maar ook tussen de races door valt er veel te genieten.
Vanaf vrijdag 26 juli gaan de poorten van Silverstone Classic drie dagen lang al om halfzeven ‘s ochtends open. Op vrijdag en zaterdag wordt u pas om elf uur ‘s avonds beleefd verzocht het festivalterrein te verlaten. Op zondag is het feest om halfzeven ‘s avonds afgelopen.

Races, races, races
Wees niet bang dat u na een paar uurtjes alles wel gezien en gedaan hebt, want het programma is zo veelomvattend dat een driedaags ticket geen overbodige luxe is. Het hoofdbestanddeel van Silverstone Classic wordt natuurlijk gevormd door de races. Dat begint vrijdag al om halftien in de ochtend met de kwalificaties voor de RAC Woodcote & Stirling Moss Trophy, gevolgd door de HSCC Thundersports en de RAC Tourist Trophy voor historische auto’s van voor 1963. Spektakel gegarandeerd en dat zal bij de echte wedstrijden later tijdens het event alleen maar toenemen.

Autoclubs, proefritten en stuntdemo’s
Kijken naar stilstaande auto’s kan ook, want alle zichzelf respecterende autoclubs van Groot-Brittannië – en dat zijn er een hoop! – zijn op Silverstone Classic vertegenwoordigd met een heel arsenaal aan representatieve modellen. Meerijdein in Range Rovers? Kan. Wil uw zoon of dochter tussen de 10 en 17 jaar zelf achter het stuur van een auto kruipen? Mag. Maar er zijn ook driftdemonstraties, proefritten in Abarths en Alfa’s en ‘s middags zijn er weer nieuwe kwalificatieraces. Onder meer met vooroorlogse Bentleys. Je weet niet wat je meemaakt! Niet sensationeel genoeg? Bezoek dan een van de stuntshows; je blijft je verbazen.

Duurkoop is goedkoop
Als uw oren het na alle racegeweld nog doen, kunt u in de avonduren een van de concerten bijwonen, maar u kunt ook een rustmomentje zoeken tijdens het oplaten van heteluchtballonnen. Op zaterdag en zondag gaat het Britse klassiekerfeest onverminderd voort. Sterker nog, de races worden dan nog spannender en sensationeler. Toegangskaarten zijn niet heel goedkoop; de voordeligste dag is vrijdag, waarop volwassenen het festivalterrein voor 45 pond (ca. 50 euro) mogen betreden. Op zaterdag betaalt u 69 pond (ca. 76 euro) en op zondag bedraagt de toegangsprijs 57 pond (ca. 63 euro). Dan valt de prijs voor een driedaags ticket (120 pond, oftewel zo’n 133 euro) relatief mee. Maar de variatie aan verschillende soorten toegangskaarten is groot en uiteraard krijgen jongeren en kinderen korting. Als u een liefhebber bent, maar al andere afspraken hebt, kijk dan vooral niet naar het programma van Silverstone Classic. Doet u dat wel, dan gaat u uw andere afspraken geheid teleurstellen. Ver? Valt mee; het circuit ligt een uurtje rijden ten noordoosten van Londen. Wie vanuit Utrecht vertrekt en de overtocht Calais-Dover neemt, is ruim zeven uur onderweg. Naar de gemiddelde bloedhete Franse camping ben je langer op pad …