Hot hatches zoals de Alfa Romeo 147 GTA worden niet meer gemaakt. Want onder de kap van deze compacte middenklasser ligt geen compact turboblokje, maar een woest grommende 3,2-liter zescilinder.
Aan de buitenkant is de Alfa Romeo 147 GTA vrij ingetogen. Geen taartscheppen, sneeuwschuivers of ander uitbundig plakplastic die zijn potentie verraden. De geoefende autospotter signaleert wel de grotere luchtinlaten en de spoilerlipjes onder de voorbumper. De subtiel uitgeklopte spatborden vallen minder op. Aan de achterkant is het onderscheid met de huis-tuin-en-keuken-147’s wel vrij duidelijk. Bij de Alfa 147 GTA zorgt een ruime hoeveelheid kippengaas voor een verbeterde luchtcirculatie. En links priemen twee uitlaatpijpen onder de bumper vandaan. Voor wie ook die details over het hoofd ziet, starten we graag de motor. Want zodra de beroemde Busso-zescilinder aanspringt, zijn alle twijfels verdwenen: dit is een 147 GTA!

Monsterlijk vermogen Alfa Romeo 147 GTA
Ook nu is 250 pk in een voorwielaandrijver nog best stevig, ruim vijftien jaar geleden is het ronduit monsterlijk. Met zijn honderdsprint van 6,2 tellen is de Alfa Romeo 147 GTA in die tijd zelfs dikke bakken als de BMW 530i de baas. En ook de vierwielaangedreven Volkswagen Golf R32 uit die tijd moet bij stoplichtsprints in het stof bijten. Wel moet de GTA-piloot even trainen om met de juiste hoeveelheid gas weg te knallen. Anders blijft-ie met hopeloos gillende en zichzelf opvretende banden stilstaan. Die 250 pk blijkt toch wel erg veel voor de voorwielen.
Dikke BMW’s in de nek hijgen
Op de autobahn hoef je minder je best te doen om te imponeren; de topsnelheid van 246 km/h is hoog genoeg om al die braaf op 250 km/h begrensde Audi’s en Mercedessen langdurig in de nek te hijgen. Leuk, die indrukwekkende prestaties, maar bij GTA’s van vóór september 2003 waren de remmen niet helemaal op hun taak berekend. Extra opletten dus! Het mooiste aan de 147 GTA is de motor zelf. Niet alleen het geluid is goed voor instant kippenvel, ook de looks van de V6 zijn onovertroffen. Kijk toch eens naar dat verchroomde spruitstuk en naar die rode belettering!

Onderstuur Alfa Romeo 147
Doordat de zware V6 flink op de voorwielen leunt, is de Alfa 147 GTA sterker onderstuurd dan je zou willen. Bovendien is de voorkant iets te zacht geveerd, waardoor hij wat te diep duikt wanneer je stevig afremt. Met een aanpassing van de vering en andere schokdempers is op dit vlak wel enige winst te behalen. De besturing is best direct, maar is lang niet zo’n spraakwaterval als die van de 156 en GT. Het interieurdesign is typisch Alfa Romeo. De leren stoelen zien er puik uit en het ‘verkokerde’ dashboard ademt een en al sportiviteit. Alleen moet je niet te vaak naar de verbruikscijfers op de boordcomputer kijken. Daar word je alleen maar onrustig van.

Heerlijk, maar niet perfect
Heerlijk, zo’n Italiaanse brulboei, maar perfect is-ie niet. De besturing zou scherper mogen en de remmen bijteriger. Met de standaardveren en -dempers is de neus te sterk geneigd tot duikgedrag. Van januari 2003 tot september 2005 zijn er ongeveer 5000 Alfa’s 147 GTA van de band gelopen. Het valt dan ook niet mee om een goed onderhouden, schadevrij exemplaar te vinden. Alfa’s van de 21ste eeuw zijn behoorlijk roestbestendig. Toch loont het de moeite om bij de Alfa Romeo 147 GTA de wielkuipranden en de binnenschermen goed op roest te controleren. Check eveneens de kriksteunen en de onderste rand van de dorpels. De wagenbodem verdient aandacht ter hoogte van de middelste kokerbalk, en dan met name bij de naadafdichting.

Olieverbruik Alfa 147 GTA
Ga voor een auto met een waterdichte onderhoudshistorie. Een stevige rijstijl leidt tot een hoog olieverbruik. Maakt de motor na de koude start een gorgelend geluid? Check de koudestartregeling. Controleer de motorsteunen op slijtage. Inspecteer alle slijtagedelen van het onderstel, met name aan de voortrein. Let op of de bak niet kraakt als je de tweede versnelling inlegt (synchromesh). Schakelt de bak vaag? Dan is er waarschijnlijk speling op de schakelstangen. Zoemende geluiden duiden vaak op een versleten lager van de ingaande as.