Opvallen doet de Opel Astra GSi 16V uit de jaren negentig als de beste. Terwijl een merk als Volkswagen nogal subtiel te werk gaat bij het aankleden van de Golf GTI, organiseert Opel voor de sportiefste Astra een Tupperware-party met DJ Tiësto als headliner.
Er valt veel te zien en te ontdekken aan de Opel Astra GSi 16V. In het dak is een grote achterspoiler geïntegreerd, aan de zijkant lopen kunststof skirts. De dikke voorbumper bevat een spoiler en het nummerbord bungelt gevaarlijk dicht bij de luchtinlaat. Daarboven, in de motorkap, zorgen twee naar opzij gerichte luchtsleuven voor extra beademing. Alsof één GSi 16V-logo (op de achterklep) nog niet genoeg is, plakt Opel een tweede op de voorbumper. Het typeplaatje is zo groot dat de voorligger in zijn binnenspiegel kan ontcijferen wat er aan zijn achterbumper kleeft.

Opel Astra GSi trager dan Kadett GSi
Het betreft een onruststoker waarvan zijn bestuurder het bevel voert over 150 pk en bijna 200 newtonmeter. Een tweeliter viercilinder met vier kleppen per cilinder, twee bovenliggende nokkenassen en hydraulische klepstoters volgt de gasbevelen op. Hij is ontwikkeld in samenwerking met Cosworth en debuteert in maart 1988 in de Opel Kadett GSi, de voorganger van de Opel Astra GSi. Dankzij een leeggewicht van 1070 kilo sprint de rappe Opel Kadett in slechts 7,6 seconden naar 100 km/h. De pakweg 160 kilo zwaardere Opel Astra GSi 16V doet daar in 1991 exact 8,3 seconden over. Dat maakt ’m trager dan zijn voorganger en dat is best een beetje zuur.

Traction control Astra GSi
Om te voorkomen dat de voorwielen doorslippen bij het optrekken, voorziet Opel de Astra GSi 16V van Electronic Traction Control (ETC). Het systeem moet ervoor zorgen dat het motorvermogen wordt teruggeschroefd wanneer de voorwielen hun grip verliezen. Bij de eerste kennismaking klaagt de autopers echter dat ETC niet erg snel óf fijngevoelig reageert. Dus als je tijdens een proefrit krachtig optrekt en merkt dat de voorwielen toch doorslippen, waarna ETC bruusk het vermogen afkapt, dan weet je dat dit zo hoort.
‘Geavanceerde Astra-display’
Van de binnenkant ziet de Opel Astra GSi er weinig anders uit dan een doorsnee Astra F. Je kijkt uit over een dashboard met ronde vormen en een collectie ietwat saaie klokken. De sportstoelen en het sportstuur zijn aanwijzingen dat je toch in een speciale uitvoering zit. Opel schept begin jaren negentig op over het ‘geavanceerde Astra-display’. Dit informatiescherm zit boven de radio-cassettespeler en toont de tijd en de datum. Maar bij de Astra GSi 16V wordt het een “ware informatiecentrale”. Druk op een knop op de ruitenwisserhendel en het Astra-display deelt informatie van de boordcomputer en communiceert de status van het voertuig. De Opel Astra GSi 16V is behalve een onruststoker ook een ware whizzkid.

Roest grootste vijand Astra GSi
Er waren twee lichtingen Opel Astra GSi: de ‘F1’ van september 1991 tot augustus 1994 en de ‘F2’ van september 1994 tot augustus 1996. Roest is een grote vijand van de F1: lasnaden roesten van binnenuit door en slopen zo de dorpels en de achterschermen. Het plaatwerk rondom de tankklep is ook een risicogebied. Gelukkig roest de F2 minder, maar daarbij was Opel minder kwistig met spoilers en andere opsmuk.

Astra GSi met 115 pk of 150 pk
115 of 150 pk, daar kon je in 1991 uit kiezen. Beide zijn tweelitermotoren, de ene had twee kleppen per cilinder, de andere vier. Beide kwamen uit de Opel Kadett GSi. In 1993 wordt de basismotor met 115 pk vervangen door een 125 pk sterke 1.8. De topmotorisering blijft leverbaar tot halverwege 1995. Dan is de F2 bijna een jaar op de markt en komt er een nieuwe EcoTEC-motor met minder vermogen voorin te liggen. Alle vier de motoren staan als degelijk te boek.

Onderhoudskosten Opel Astra GSi
Op onderhoud en de onderdelen die daarbij komen kijken, is in veel gevallen bespaard. Astra’s GSi lopen het risico vaak van eigenaar te wisselen. Daardoor schiet preventief onderhoud er vaak bij in. En tegen de tijd dat jij aan de beurt bent, kunnen de kosten flink oplopen.