Een klassieker ombouwen tot elektrische auto? Voor veel liefhebbers blijft het vloeken in de kerk. Maar na Jaguar is nu ook Aston Martin om, en gaan klassieke Aston Martins op de elektrische toer.
Regelmatig signaleren we EV-ombouwprojecten van gespecialiseerde bedrijfjes. Autofabrikanten melden zich minder vaak aan het EV-ombouwfront voor klassiekers. Op zich begrijpen we dat wel, want je neemt als autofabrikant natuurlijk wel een risico. Is het niet slecht voor je imago? Zullen de merkfans je niet de rug toekeren omdat ze vinden dat je je eigen erfgoed verraadt?

Kopschuw door milieumaatregelen
Aan de andere kant wil je als merk met een rijke historie ook niet dat je producten alleen maar op stal staan. Toch zijn er steeds meer klassiekerrijders die een beetje kopschuw worden van alle milieumaatregelen. Hierdoor voelen ze zich niet altijd en overal welkom meer. Om die reden komen ze minder vaak buiten met hun klassieker. Dat is natuurlijk niet gunstig voor de beeldvorming over een merk. En als er geen of nauwelijks meer onderhoud wordt gepleegd, verdien je er als fabrikant ook niets meer aan.

Omkeerbare EV-ombouw
Vandaar dat Aston Martin de pragmatische stap heeft gezet om een EV-ombouw aan te bieden voor zijn klassieke modellen. Volgens Aston Martin is dit dé manier om het rijden met klassiekers toekomstbestendig te maken. En om twijfelaars over de streep te trekken, geeft het merk aan dat de EV-ombouw ook weer ongedaan kan worden gemaakt.
Bij het ontwerpen van de zogenaamde EV-casette-aandrijflijn heeft Aston Martin gebruikgemaakt van de kennis en ervaring die het heeft opgedaan bij het bouwen van de nieuwe Aston Martin Rapide E.

Elktrische Aston Martin DB6 MkII Volante
Het eerste voorbeeld van een reversable EV dat Aston Martin laat zien, betreft een Aston Martin DB6 MkII Volante uit 1970. De elektromotor is opgehangen aan dezelfde steunen als de originele zescilinder lijnmotor. Aston Martin noemt geen exacte cijfers, maar geeft wel aan dat het vermogen van de elektrische DB6 iets hoger is dan van de brandstofversie. Dat wil zeggen dat er minimaal 282 pk aan boord is. Gelukkig is er aan de buitenkant niets te zien van de hele EV-conversie.

Wie volgt?
Het is de bedoeling dat een speciale afdeling bij de Aston Martin-fabriek vanaf 2019 meer klassieke modellen ombouwt tot EV. Geen vrees, dat gebeurt uitsluitend bij auto’s waarvan de eigenaar dat wil. We zijn benieuwd of meer fabrikanten het voorbeeld van de Britten gaan volgen.