De afgelopen maanden kwamen we het ene na het andere bericht tegen over klassiekers die werden omgebouwd tot elektrische auto. Zo kwam onlangs de Swind E Classic Mini voorbij. Een prachtig karretje, made in Britain. Maar deze klassieker ombouwen tot elektrische auto was blijkbaar een dure grap. Swind vraagt er omgerekend zo’n 90.000 euro voor. Kan dat niet goedkoper?
Het zijn bijzondere tijden. Aan de ene kant bereiken de prijzen voor veel klassieke auto’s ongekende hoogten, en aan de andere kant staat de auto met traditionele brandstofmotor enorm onder druk. Dit zorgt ervoor dat de autowereld momenteel in een rare spagaat zit. De grote merken zijn als een dolle bezig met de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen, en in een aantal gevallen wordt daarbij handig ingespeeld op de nostalgische gevoelens over verdwenen modellen.

Klassieker ombouwen tot elektrische auto
Jaguar en Aston Martin gooien het over een andere boeg. Deze twee Britse fabrikanten bieden eigenaren van klassieke Jaguars en Aston Martins de mogelijkheid hun auto bij de fabrikant te laten ombouwen tot elektrische auto. Wat zo’n operatie kost, is sterk afhankelijk van de staat van de auto, maar goedkoop is het niet. De E Classic Mini van ingenieursbureau Swind is een ander voorbeeld van een Britse klassieker die toekomstbestendig is gemaakt. Uiteraard is een Mini van een ander kaliber dan een Jaguar E-Type of een Aston Martin DB6 Volante, maar dat betekent niet dat je de Swind E Classic Mini voor een ramsjprijs mee naar huis neemt. Exclusief belastingen moet de geëlektrificeerde knuffel-Brit zo’n 90.000 euro opbrengen.

Betere bescherming tegen roest
Wat krijg je voor die 90 mille? Een volledig gerestaureerde Mini, die volgens de actuele technische inzichten tegen roest is beschermd. Dat is wel nodig ook, want zo’n klassieke Mini staat niet bekend om zijn hoge weerstand tegen het bruine monster. In plaats van het originele groene benzineknorrepotje met aangebouwde vierversnellingsbak beschikt de E Classic Mini over een elektrische aandrijflijn. Deze is door Swind zelf ontwikkeld. De elektromotor produceert 110 pk en wordt van stroom voorzien door een lithium-ion-accupakket van 24 kWh.

E Classic Mini vooral voor de stad
Met zijn 110 pk sterke elektromotor legt-ie de honderdsprint in 9,2 tellen af. Dat klinkt best vlot, en dat is het natuurlijk ook voor zo’n oude Mini. Maar goed, met een gewicht van 720 kilo is het dan ook geen dikzak. De topsnelheid van 130 km/h is juist weer aan de bescheiden kant. Maar hoe vaak zul je de snelweg op gaan met de Swind E Classic Mini? Waarschijnlijk niet dagelijks, want op een volledig opgeladen accupakket kom je maar 200 kilometer ver. Voordeel van het kleine accupakket is dat opladen relatief snel gaat; volgens Swind kost het maar vier uur.

Betere remmen en meer ruimte
Wie wel eens met een klassieke Mini gereden heeft, weet dat hij niet uitblinkt door zijn bijtgrage remmen. Om de verwende automobilist op dat gebied beter te bedienen, heeft Swind het remsysteem gemoderniseerd. Een ander voordeel van de elektrische Mini ten opzichte het origineel, is de grotere bagageruimte. Normaal is hier de benzinetank ondergebracht, maar die is natuurlijk weggelaten. Op die plek past nu weer een extra Prada-tas. Wil je meer verwennerij, in de vorm van airco, navigatie of stuurbekrachtiging? Dat kan, maar dan zul je nóg dieper in de buidel moeten tasten.
Kan dat niet goedkoper?
Allemaal leuk en aardig, maar wij vinden 90.000 euro veel geld. Ook al heb je dan een volledig gerestaureerde klassieke Mini met een elektrische aandrijflijn. Al snappen we wel dat je ook voor de ontwikkelingskosten betaalt, want Swind gaat voorlopig maar 100 stuks van deze Mini bouwen. Toch is de vraag of het niet voor minder kan. Het antwoord vinden we bij een aantal Nederlandse specialisten die je klassieker ombouwen tot elektrische auto. Zo vraagt New Electric 12.500 tot 17.500 euro voor het elektrificeren van een auto tot 750 kg (zoals de Mini). Tenminste, als je een actieradius van 200 kilometer oké vindt. Je kunt al klaar zijn voor 10 à 15 mille, als je denkt dat je aan een bereik van 100 kilometer genoeg hebt.
Maar dat zijn alleen de kosten voor de ombouw – exclusief 21 procent btw. De auto moet je zélf meebrengen. Als je die nog niet hebt, dan betaal je voor een professioneel gerestaureerde Mini algauw 10.000 euro. Al vinden we ook voorbeelden die richting de 30 mille gaan. Maar zelfs met het duurste alternatief blijf je ruimschoots onder de 90 mille die de Swind E Classic Mini kost.

45 euro per kilometer
Een ander bedrijf dat zich toelegt op het ombouwen van klassiekers tot elektrische auto’s is Schilder Electric. Dat bedrijf gebruikt Tesla-technologie en dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste is die inmiddels behoorlijk uitontwikkeld. Bovendien hebben Tesla-accu’s een hoge energiedichtheid en de laadinfrastructuur is uitstekend. Kost dat nou? Schilder hanteert als vuistregel dat je 45 euro per kilometer actieradius aan ombouwkosten betaalt. Voor 200 kilometer rijbereik ben je dus 9000 euro kwijt. Schilder heeft al meerdere Volkswagens Kever omgebouwd, maar het bedrijf heeft ook ervaring met een Porsche 911, Citroën HY en Land Rover Defender. Een stuk verder van huis heeft het Californische bedrijf ICON al mooie staaltjes van klassieker-elektrificatie laten zien. Wat de Amerikanen voor hun diensten vragen, weten we niet, maar de Nederlandse ombouwers lijken ons een prima alternatief voor die dure Swind Mini.
Ook voor een tot elektrische auto omgebouwde Citroën 2CV kun je in eigen land terecht. Veel meer hierover lees je in Classic Cars 34. Daarin beschrijven we tevens uitgebreid hoe zo’n elektrische Eend rijdt.
