Eerder berichtten we over Swindon Powertrain. Voor zo’n 90.000 euro kon je daar een gerestaureerde en geëlektrificeerde klassieke Mini bestellen, de Swind E Classic Mini. Blijkbaar sloeg het idee wel aan, want nu biedt hetzelfde bedrijf een relatief betaalbare ombouwkit aan. Al zit er wel een addertje onder het gras.
Volgens commercieel directeur Gerry Hughes van Swindon Powertrain had het bedrijf meer dan 500 concrete verzoeken gekregen om een ombouwset voor de Mini te leveren. Die aanvragen waren deels afkomstig van ombouwspecialisten, maar ook van liefhebbers van de klassieke Mini.

Elektromotor in Mini inbouwen is simpele klus
Je kunt de ombouwset van Swindon Powertrain vanaf december 2020 bestellen. De set kost 8850 pond (bijna 10.000 euro), exclusief belastingen en verzending. Volgens Swindon weegt het pakket maar 70 kilo. Dat is de helft van wat de de originele verbrandingsmotor en versnellingsbak wegen. Het elektromotortje is op een subframe gebouwd. Dat betekent dat je alleen het voorste subframe van de Mini (met daarop de verbrandingsmotor) hoeft los te schroeven. En op die plek past dan het nieuwe subframe. Handig!

Hoeveel vermogen heeft elektrische Mini Classic?
Maar dan ben je er nog niet, want je moet ook nog een batterij kopen, een motorcontroller, een lader en een transformator. Kortom, er komen nog wel wat kosten bij. Swindon Powertrain zelf kan ook een 12 kWh-accupakket leveren. Dat past boven de elektromotor in de motorruimte. Bij de originele Swind E Classic Mini zat het accupakket nog onder de achterbank. De elektromotor van Swindon Powertrain is normaal gesproken goed voor 107 pk, maar kan kortstondig maximaal 160 pk leveren. As je naar dat vermogen kijkt, is het optionele sperdifferentieel misschien geen verkeerd idee.

Actieradius elektrische Mini
Over de actieradius en de prestaties van een Mini met de ombouwset doet Swindon Powertrain een beetje vaag. Wat wel bekend is: de Swind E Classic Mini heeft een topsnelheid van 130 km/h en accelereerde in 9,2 tellen naar 100 km/h. De actieradius van het conceptmodel is 200 kilometer. Voor een nieuwe elektrische auto is dat niet veel, maar voor een klassieker vinden we het niet slecht.

Hoewel we klassiekers het liefst met hun originele verbrandingsmotor zien, kunnen we ons voorstellen dat sommige klassiekereigenaren hun auto uitstootvrij willen maken. We juichen het dan ook toe als het ombouwen van een klassieker tot elektrische auto betaalbaarder wordt. Als de desbetreffende auto maar geen ontzettend zeldzaam exemplaar is. Auto’s als de Volkswagen Kever lenen zich wat ons betreft prima voor een dergelijke ombouw. Volkswagen zelf biedt dit nu al zelf aan, maar ook dan ben je een hoop geld kwijt. Daarom hopen we dat andere bedrijven het voorbeeld van Swindon Powertrain snel zullen volgen.
