Kijk even verder dan de lengte van de Lybra-neus om te beseffen hoe aantrekkelijk deze middenklasser van Lancia eigenlijk is. Luister eens naar de krachtig roffelende tweeliter vijfcilinder. Geniet van de royale LX-uitrusting. In een Lancia Lybra als youngtimer rijd je voor een habbekrats in alle luxe en comfort.
Enrico Fumia heeft heel wat mooie auto’s op zijn naam staan. Werkend voor Pininfarina, tekent de Italiaan bijvoorbeeld de Alfa Romeo 164 en als hij later bij Fiat Centro Stile in dienst treedt, bepaalt hij de vormgeving van onder meer de voorwielaangedreven Alfa Romeo Spider/GTV (916-serie) en de Lancia Ypsilon.

Amerikaans ontwerp
Fumia staat eveneens aan de wieg van de Lancia Lybra. De ontwikkeling van de Dedra-opvolger is al in een vergevorderd stadium, als besloten wordt dat Fumia’s tekeningen toch té gewaagd zijn. De Ypsilon-achtige neus en de banaanvormige achterlichten moeten rigoureus anders. Aan de Amerikaan Michael Robinson de schone taak met iets beters te komen.

Spraakmakende neus Lancia Lybra
Laten we het erop houden dat de neus van de Lybra, bij zijn uitgestelde introductie in 1998, nog steeds spraakmakend is. In de late jaren negentig zijn ronde retro-koplampen de trend, maar vergeleken met de grote Lancia Thesis (ook een ontwerp van Robinson) lijkt de Lybra-neus erg haastig te zijn vormgegeven. En dat is ook zo. Laat u echter niet misleiden door zijn voorkomen: de Lybra staat op dezelfde technische basis als de Alfa Romeo 156, terwijl mooie vier- en vijfcilinder motoren uit het Fiat-magazijn worden gebruikt. Designer Flavio Manzoni is verantwoordelijk voor het deftig afgewerkte interieur van de auto.

Lancia Lybra als sedan en SW
De Lybra 2.0 20V LX is voor de liefhebber van betaalbare youngtimers de meest aantrekkelijke variant van de reeks. Beschikbaar als vierdeurs sedan en vijfdeurs SW (stationwagon), koppelt dit model krachtige prestaties aan een zeer complete uitrusting. Wat je krijgt is een heerlijk roffelende tweeliter vijfcilinder met 154 pk, die goed is voor soepel en snel rijplezier.

Standaard alcantara in Lancia Lybra
Maar ook het interieur van de Lancia Lybra heeft veel lekkers te bieden. Zo zijn de stoelen standaard met alcantara bekleed (leer is optioneel). Het dashboard is opgesierd met subtiele houtlijsten en zaken als een klimaatregeling met gescheiden temperatuurzones, cruisecontrol en een audiosysteem met Bose-luidsprekers zijn al aan boord. Een navigatiesysteem met autotelefoon, een schuif-/kanteldak en 15-inch lichtmetalen wielen met bredere banden behoren tot de optionele mogelijkheden.

Motoren Lancia Lybra
Naast de tweeliter vijfcilinder zijn er ook twee viercilinder benzinemotoren (1.6 met 102 pk, 1.8 met 130 pk en balansas) leverbaar. Bij de diesels kun je ook kiezen voor vier (1.9 JTD met 110 pk) of vijf cilinders (2.4 JTD met 140 tot 150 pk). De automatische vierbak op de 2.0 20V wordt Comfortronic genoemd.

Beperkt aanbod
In Nederland zijn tussen 1998 en 2005 een kleine 3500 Lancia’s Lybra verkocht. Het huidige aanbod is niet groot, maar met een beetje geduld en een kritische blik lukt het om voor weinig geld een goede Lancia Lybra te vinden. Er worden meer SW’s aangeboden dan vierdeurs sedans. Globaal is het Nederlandse aanbod van benzine- en dieseluitvoeringen gelijk. Vooral de vijfcilinder en de diesels staan bekend als probleemloos: bij goed onderhoud is 300.000 kilometer een makkie.
Let op onderhoudshiostorie
Door de lage dagwaarde bestaat het gevaar dat fors op het onderhoud is bespaard. Een sluitende historie inclusief bonnen (vooral: de distributieriem) is een must. Als een Lybra roest laat zien, is de auto waarschijnlijk betrokken geweest bij een aanrijding en heeft het schadeherstelbedrijf het zich gemakkelijk gemaakt met de voorbewerking van het plaatwerk. Tijdens de productie onderging de Lybra namelijk een uitstekende anti-roestbehandeling.Ga voor een 2.0 20V LX met een lage kilometerstand. Voor de aanschaf van een dergelijke auto hoeft u niet meer dan 4000 euro te begroten.
