Leaserijders zijn tegenwoordig vooral bezig met elektrische auto’s. Maar met de strengere bijtellingsregels wordt het leasen van een EV financieel steeds minder aantrekkelijk. Terwijl er aan de andere kant jaarlijks meer voordelig te leasen youngtimers bij komen. Dit zijn de gaafste nieuwe youngtimers van 2022!
Vanaf 2022 betaal je voor je zakelijk bereden elektrische auto 16 procent bijtelling over de eerste 35.000 euro. Voor het restbedrag geldt een bijtellingspercentage van 22 procent. Dan is het leasen van een youngtimer – een auto van 15 jaar of ouder – algauw voordeliger. Het bijtellingspercentage is weliswaar 35 procent, maar dan over de dagwaarde. Tel uit je winst! En denk niet dat je er in een auto uit 2007 – zo jong zijn de jongste youngtimers – spartaans, oncomfortabel of onveilig bij rijdt. Toegegeven, de meeste moderne actieve veiligheidssystemen moet je missen, maar automatische klimaatregeling, cruisecontrol, ESP, airbags, ABS en oerdegelijke kreukelzones waren vijftien jaar geleden allang ingeburgerd. En de keuze is reuze! Wij hebben de tien beste/leukste ‘nieuwe’ youngtimers voor 2022 geselecteerd. Van Fiat 500 tot Maserati GranSport en van Mini Clubman tot Volvo V70.
10. Peugeot 308

“Een mooie balans tussen comfort en sportiviteit.” Zo omschreven we in 2007 het weggedrag van de Peugeot 308. Ook waren we te spreken over het ruime interieur. Zeker met zijn hoofdruimte gooide de 308 hoge ogen ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast straalde de binnenkant van de Peugeot een ‘zekere mate van elegantie uit’. Nu, vijftien jaar later, is deze veelzijdige hatchback nog steeds als een baguette tegenover de gebruikelijke bruine boterham. Tenminste, aan de binnenkant. Wat het exterieurdesign betreft, stamt deze 308 niet uit de gelukkigste ontwerpperiode uit de merkgeschiedenis van Peugeot. En voor de 1,6-liter turbomotor moet je op je hoede zijn. Check in de onderhoudshistorie sowieso of de modificatie voor de distributie als is doorgevoerd waarmee Peugeot in 2012 kwam. Daarnaast had de THP-motor nogal eens last van inwendige vervuiling en een hoog olieverbruik. Goedkoop is zo’n 308 dan weer wel. Ook een 308 met een beschaafde kilometerstand heb je al vanaf ongeveer 2500 euro.
9. Nissan Qashqai

Een 5-deurs hatchback die iets hoger op de poten stond, voorzien van stoere suv-kenmerken. Met de Qashqai boorde Nissan een compleet nieuw segment aan. Met succes! De Nissan Qashqai was een regelrechte hit. Na slechts enkele maanden moest Nissan al flink investeren in de productiecapaciteit. De fabriek in het Britse Sunderland kon de enorme vraag simpelweg niet bijbenen. Daar pluk je in 2022 de vruchten van. Het aanbod in goed geprijsde Qashqais is groot, dus er zit altijd wel een mooi exemplaar tussen. En omdat het een Nissan is, hoef je niet bang te zijn voor een waslijst aan mankementen. Zo’n eerste Qashqai is ook in 2022 nog steeds lekker degelijk.
8. Fiat 500

Nog zo’n verkooptopper was de Fiat 500. Geïnspireerd op het gelijknamige model uit de jaren 50 zette dit zoete gebakje Fiat opnieuw op de kaart. De 500 steekt goed in elkaar en ziet er nog steeds patent uit. Het enorme scala aan personalisatiemogelijkheden heeft ervoor gezorgd dat geen twee 500’s hetzelfde zijn. Vind je vandaag dus geen exemplaar dat bij je past, neem dan morgen nog eens een kijkje op Marktplaats.nl. Bedenk wel, destijds was de prijs van de 500 aan de stevige kant, en dat is nu niet anders. De concurrentie is goedkoper, maar wel door de mode ingehaald.
7. Volkswagen Tiguan

In 2007 was het segment van de compacte suv’s allang in volle bloei. Volkswagen was met de introductie van de Tiguan erg laat. Maar wie het laatst lacht … De Volkswagen Tiguan gaf de concurrentie op bijna elk vlak het nakijken. Zijn interieur was ruim en praktisch, zijn onderstel uitstekend en ook op motorisch vlak liet de Tiguan geen steken vallen. Destijds hoopten we wel op een wat spectaculairder uiterlijk, maar juist omdat de Volkswagen Tiguan vrij sober is ontworpen, ziet hij er ook in 2022 niet gedateerd uit. Kennelijk zijn veel mensen blij met hun Tiguan en doen ze hun trouwe Volkswagen maar niet van de hand. Het aantal gebruikte exemplaren van deze generatie is gering. Mocht je een goede tegen het lijf lopen, sla dan je slag.
6. Ford Mondeo

Altijd al een Bond-car willen rijden, maar is een Aston Martin boven budget? In Casino Royale mocht 007 kort sturen met de toen nieuwe Ford Mondeo. Fans waren hier absoluut niet van gecharmeerd. Vooral de lauwwarme pr-stunt was een doorn in het oog, niet de Mondeo zelf. De Ford Mondeo stond altijd al bekend om zijn sublieme rijeigenschappen, en dat was bij deze derde generatie niet anders. En met het uitgesproken Kinetic Design stemde Ford bij deze generatie het uiterlijk wat meer op de rijdynamiek af. Destijds was de Mondeo leverbaar als traditionele 4-deurs sedan, praktische 5-deurs hatchback en als ruime Wagon. Deze laatste onderwierpen wij aan een uitgebreide test, en dat beviel goed. Behalve heel veel ruimte, bood hij talloze opbergmogelijkheden. En wat stuurde hij lekker! Wij snappen Bond wel.
5. Mini Clubman

De nieuwe Mini was al vanaf zijn introductie een opvallende verschijning. De Clubman deed daar als shooting brake, met dubbele achterdeurtjes en een enkele suicide door aan de rechterkant, nog een schepje bovenop. Of je de Clubman nu mooi vindt of lelijk, je kunt Mini niet betichten van een gebrek aan lef. De Clubman slaagde erin de kartachtige rijeigenschappen waar Mini zo bekend om is, te combineren met het praktisch gebruiksgemak van een stationwagon. Met name de rappe Mini Clubman Cooper S is een plezier om mee te sturen. Zeker als-ie is uitgerust met het optionele sportonderstel. Een lefgozertje om rekening mee te houden.
4. Mercedes C-klasse (W204)

Hoe volg je de bestverkochte auto die je ooit hebt gehad waardig op? In 2007 moest een nieuwe Mercedes C-klasse (W204) in voetsporen treden van zijn voorganger, en hij deed dit niet onverdienstelijk. De nieuwe C was een stuk dynamischer, maar verloor het gelauwerde comfort niet uit het oog. Zoals een Mercedes betaamt, stak hij degelijk in elkaar. Het ergonomische interieur stond bol van de mooie en chique materialen en ook de afwerking was op Duits niveau. Dat maakt dat de derde generatie Mercedes C-klasse ook nu nog steeds een geliefd model is. Het aanbod is groot, maar let wel op hoge kilometerstanden of versleutelde exemplaren.
3. Audi A5 Coupé

Een elegante, strak gelijnde coupé met een vleugje sportiviteit. Dát is de Audi A5. Het ontwerp is verre van schreeuwerig, maar mede daardoor wordt de tweedeurs Audi met het verstrijken van de tijd almaar mooier. De concurrent voor de coupéversies van de toenmalige BMW 3-serie en Mercedes C-klasse was bijzonder comfortabel. De sportievere Audi S5 combineerde dit met aangescherpte prestaties en rijeigenschappen, maar werd nimmer al te uitbundig. In een kletsnatte test op het TT-circuit in Assen in ons zusterblad Auto Review bewees deze S5 zich als sportieve sportcoupé, ‘maar met een maar wel met een gedempt karakter’. Met name de afwezigheid van motorgeluiden viel op. Al kan dat ook gelegen hebben aan het magnifieke (optionele) geluidssysteem van Bang & Olufsen. Zeker met de juiste uitrusting is de Audi A5 een niet te versmaden grand tourer waarmee je ook vandaag de dag absoluut geen modderfiguur slaat.
2. Volvo V70

Noem het woord ‘stationwagon’ en menigeen denkt aan de Volvo V70. De grote Zweed is de belichaming van ruimte, en dat al geruime tijd. Voor de derde generatie V70 kregen de ontwerpers de opdracht om het model nog veelzijdiger en functioneler te maken, maar ook luxer én dynamischer. Het was een flinke uitdaging maar Volvo slaagde met vlag en wimpel. In de derde generatie V70 kon je nog meer verhuisdozen vervoeren dan in zijn voorganger, toch leek hij niet op een rijdende Ikea-kast. Volvo’s grote stationwagon is in al zijn gedaanten een geliefd model, de derde generatie in het bijzonder. Ook in 2022 blijkt strak Scandinavisch design nog bij de tijd.
1. Maserati GranTurismo

Monden vielen spontaan open toen Maserati het doek van de nieuwe GranTurismo trok. Wat een schoonheid! Het front met de grote grille en de uit duizenden herkenbare drietand en gemeen priemende koplampen laten geen misverstanhd bestaan over de herkomst van de GranTurismo. Maar ook het elegante profiel, uitkomend in een wulpse bilpartij laat geen autoliefhebber onberoerd. Maserati onthulde een GT om van te watertanden. En dan moet die Ferrari-V8 nog gaan gillen. Pure beleving, daar draaide het om bij de stijlvolle Italiaan. Dat sommige delen, met name in het interieur, ‘op zijn Maserati’s’ in elkaar waren geschroefd, dat deerde niemand. De GranTurismo was al vanaf zijn eerste adem een klassieker in wording. Nog steeds is het even wachten op deze status, maar hij mag al wel ‘youngtimer’ worden genoemd. En wat ons betreft de mooiste op de markt!