Afgelopen weekend is de Mercedes-Benz G-klasse veertig geworden. Afgelopen jaar werd de ‘zeecontainer’ vervangen door een volledig nieuw model. Maar ook het origineel wordt nog gebouwd. Als de G-klasse Professional.
De G-klasse werd geboren in 1979, maar de geschiedenis van de terreinwagen begint tien jaar eerder. Het toenmalige Daimler-Benz en de Oostenrijkse fabrikant Steyr-Daimler-Puch spraken in 1969 over een mogelijke samenwerking. Beide bedrijven boden al offroadvoertuigen aan: de Mercedes-Benz Unimog en de Puch Haflinger en Pinzgauer.

G-klasse ontwerp Bruno Sacco
In 1971 kwamen Daimler-Benz en Steyr-Daimler-Puch met het idee om een lichte vierwielaandrijver te ontwikkelen die ook goed uit de voeten kon op de openbare weg. Het eerste prototype rolde in 1974 uit de fabriek en leek al behoorlijk op de definitieve G-klasse. Die laatste werd getekend door Bruno Sacco. De Italiaan was van 1975 tot en met 1999 hoofdontwerper bij Mercedes-Benz. Naar hem zijn ook de Sacco-bretter genoemd, de brede beschermstrips langs de flanken van vrijwel alle Mercedes-modellen van eind jaren 80, begin 90.

Productie G-klasse in Oostenrijk
De G-klasse werd vanaf het begin bij Steyr-Daimler-Puch in de Oostenrijkse stad Graz geassembleerd. Mercedes-Benz leverde daarvoor vanuit Duitsland de onderdelen aan, zoals motoren, stuurinrichtingen, assen en zelfs carrosseriedelen. Verantwoordelijk voor de productie was Geländefahrzeug Gesellschaft, een joint venture die in 1977 door Daimler-Benz en Steyr-Daimler-Puch was opgericht.

G-klasse van terreinbeul tot SUV
In veertig jaar heeft de G-klasse een wonderlijke ontwikkeling doorgemaakt: van utilitaire terreinwagen naar ultieme luxe-SUV. De G-klasse Professional (W461) vervult die eerste rol nog steeds, onder andere in militaire dienst, en is daarmee de tegenpool van het nieuwste W463-model, dat vooral in AMG-vorm populair is.

Die ontwikkeling begon met de introductie van de G 55 AMG in 1999. De G-klasse – die toen al twintig jaar oud was – beleefde daarmee een verrassende opleving. Want hoe ouder de hoekige SUV werd, hoe meer zijn populariteit toenam. Als G 55 AMG en later als G 55 AMG Compressor, G 63 AMG, G 65 AMG en zelfs als monsterlijke, bijna cartooneske G 63 AMG 6×6, G 500 4×4 2 en Maybach G 650 Landaulet.
