Voor Mercedes-begrippen is de Mercedes C-klasse uit de jaren 90 (W202) niet heel chic. Sterker nog, zelfs mensen die niets van auto’s weten bestempelen zijn eigenaar als veehandelaar. Wij weten wel beter en waarderen de Mercedes C-klasse als youngtimer om zijn comfort.
In 1993 komt Mercedes met de langverwachte opvolger van de Mercedes 190. Het model krijgt de naam C-klasse, met de C van Compact. Achter de letter C komt een getal te staan, dat de cilinderinhoud weergeeft. Zo gaat de versie met 1,8-liter motor dus Mercedes C 180 heten. Met de kennis van nu is dat heel logisch, maar toen was het even wennen. Wat meteen opvalt, zijn de driehoekige achterlichten en de geïntegreerde grille die ook de prestigieuze S-klasse siert. Vanbinnen is de Mercedes C-klasse natuurlijk lang zo ruim niet als zijn grote broer, maar hij biedt wel meer bewegingsvrijheid dan de Mercedes 190. Voorin zit je zelfs riant.

Comfort Mercedes C-klasse
Bij de Mercedes C-klasse staat comfort op de eerste plaats. De auto ligt stevig en rustig op de weg en de bekrachtigde besturing gaat ronduit licht. Dat maakt de auto voornamelijk geschikt voor relaxte snelwegritten. De afstanden mogen echter niet té groot worden, want het zitcomfort in de Mercedes W202 is niet meer dan oké. Het comfort zit ’m vooral in andere standaard artikelen, zoals het warmtewerende glas, de elektrisch verstelbare buitenspiegels en de centrale deurvergrendeling. Wij ervaren het ook als comfortabel dat je de rugleuning van de achterbank vanuit de kofferbak kunt ontgrendelen. Pas veel later raakte dit ook bij andere merken ingeburgerd. Hierbij blijven de achterste hoofdsteunen staan; die zijn aan de hoedenplank bevestigd.

Ga voor zo compleet mogelijk
Ga op zoek naar een Mercedes C-klasse als youngtimer waarvan de eerste eigenaar niet te krenterig is geweest met het aanvinken van opties. Voor airco, elektrische ramen, een middenarmsteun en lichtmetalen wielen moet je de Classic- en Esprit-uitvoering overslaan en voor de Elegance of Sport gaan. Een schuifdak, automatische klimaatregeling en stoelverwarming kwamen van eerdergenoemde optielijst.
Mercedes C-klasse Kompressor
De Mercedes C 180 met zijn 1,8-liter benzinemotor heeft 122 pk en 170 Nm. Net als de iets krachtiger C 200 (dus tweeliter) was deze viercilinder leverbaar van 1993 tot 2001 – de volledige W202-levensloop. De 150 pk sterke Mercedes C 220 werd in 1995 afgelost door de Mercedes C 230 en C 230 K. In die laatste zorgt een mechanische compressor voor 193 pk en 280 Nm. Dat maakt Mercedes C 280 met 2,8-liter zes-in-lijn (193 pk en 270 Nm) plotsklaps een stuk minder indrukwekkend.

Facelift Mercedes W202
Het antwoord van Mercedes komt in 1997, met een grondige facelift waarbij direct ingespoten dieselmotoren hun intrede doen. De Mercedes C 280 krijgt een nieuwe V6 met maar liefst 4 pk meer en 5 Nm minder. Niet getreurd: de nieuwerwetse techniek maakt de V6-280 aanzienlijk sneller dan de oude en hij loopt mooier dan de C 230 K. Maar de K bezorgt zijn maximale trekkracht eerder. Keuzes, keuzes. Wij zouden op zoek gaan naar een nette Mercedes C 280 of een Mercedes C 230 K. Als je houdt van praktische ruimte, ga je op zoek naar een C-klasse Combi. Maar welke carrosserievariant je ook wilt, voor alle Mercedessen C-klasse geldt: let op roest! Vooral de achterportieren en het kofferdeksel roesten graag. Andere risicogebieden zijn de bodem, de antenneopening en de voorste veerschotels. Als de veerschotels gebroken zijn, moet je rechtsomkeert maken. Roest heeft nog meer vat op de faceliftmodellen (vanaf 1997). Koop altijd een W202 in roestvrije of roestarme staat – de kilometerstand is minder belangrijk.

Degelijke motoren
Motorisch is de Mercedes W202 een lang leven beschoren. Til daarom niet te zwaar aan een hoge kilometerstand en laat de staat van de carrosserie de doorslag geven. Na een winterslaap slaat de compressormotor moeilijk aan. Elektrische problemen kunnen zich ook voordoen. De duurste reparaties zijn een defecte regeleenheid, een defect navigatiesysteem of een haperend display van de automatische klimaatregeling. Controleer of de elektrische ramen het doen (ze mogen niet haperen) en of de enkele ruitenwisser soepel beweegt. Als smeren niet werkt: volledig vervangen.
