Een bijna 70 jaar oude klassieker die geen grammetje CO2 uitstoot? Zelfs als je de motorkap van deze roestig ogende Mercury Coupé Electric opent, snap je niet hoe het kan. Maar wat blijkt? De Californische ombouwspecialist ICON heeft er een volledig elektrisch en dus uitstootvrij kunststuk van gemaakt.
De 49 Mercury Coupé Electric Derelict is het meest recente project van het Amerikaanse bedrijf ICON. De firma in Los Angeles is eigendom van het echtpaar Jonathan en Jamie Ward. Ooit is het stel begonnen met het restaureren van Toyota’s Land Cruiser FJ, maar algauw liepen de werkzaamheden uit de hand. Restaureren ontaardde in veel gevallen op technisch moderniseren en tunen. Zo bouwden ze auto’s die klassieke looks combineerden met moderne skills.

Op verzoek van een klant
Na de Land Cruiser nam ICON onder meer de Ford Bronco en een klassieke Chevy Pick-up onder handen. ICON’s jongste project is verreweg de meest ingrijpende ombouwoperatie die het bedrijf heeft uitgevoerd. Op verzoek van een klant werd een Mercury Coupé uit 1949 eerst volledig gestript. Vervolgens werden alle carrosserie- en ondersteldelen ontroest, gerestaureerd of vernieuwd. Het hart van de oude Mercury, de oorspronkelijke V8, werd geamputeerd en ook de transmissie moest het veld ruimen.

Aandrijflijn van Tesla
Na een telefoontje met Tesla werd de auto van een elektrisch kunsthart voorzien. Dit bezorgt de klassieke Amerikaan zo’n 400 geruisloze pk’s en 637 muisstille newtonmeters. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Daarom heeft ICON er alles aan gedaan om de Mercury Coupé Electric ook onder de motorkap zijn klassieke uitstraling te laten behouden. Zo kwam er een glimmend beeldhouwwerk voorin te liggen dat eruitziet als een gepimpte V8. In werkelijkheid is het camouflagemateriaal om de benodigde elektrische dingsigheidjes uit het zicht te houden.

Uit het zicht
Het accupakket dat de elektromotor van stroom voorziet, is eveneens keurig weggewerkt. Het komt van een Tesla Model S 85D en staat borg voor een actieradius van 240 tot 320 kilometer. We gokken dat je met de oude V8 niet veel verder kwam op een volle tank benzine. Met het ‘voltanken’ ben je wel wat langer bezig dan vroeger, al valt 1,5 uur aan een Tesla-snellader niet eens tegen.

De Mercury Coupé Electric Derelict is enig in zijn soort, maar we voorspellen dat ICON na dit geslaagde project nog wel meer opdrachten in deze richting zal krijgen. Onze zegen hebben ze. Als we dan toch aan de elektrische auto moeten, dan maar zo …
