Stel, je houdt wel van nostalgische vormen, maar ook van modern comfort. Je vindt een oude Kever hartstikke leuk, maar je hebt geen zin in de bijbehorende spartaanse rijbeleving. Of misschien val je wel voor zo’n vette Amerikaan uit de fifties. Hartstikke cool, maar o jee, dat benzineverbruik! Al eens nagedacht over youngtimers in retrolook? De keus is groter dan je denkt: wat dacht je van deze tien?
1. Chevrolet SSR

Onder de youngtimers in retrolook die we hier bespreken, is de Chevrolet SSR een relatief onbekende. Hij is dan ook nooit officieel in Nederland geleverd. Voor zover aanwezig zijn ze via grijze import uit de VS hierheen gehaald. Ze beschikken dan ook altijd over een mijlenteller. Dat levert vaak onduidelijkheid op over de kilometerstand. Check deze daarom terdege. Tja, een pick-up met elektrisch neerklapbare hardtop, hoe cool is dat! Toch is de SSR ook in zijn thuisland geen millionseller geweest. Tussen 2003 en 2006 liepen er slechts 24.000 van de band. Aanvankelijk lag er een 305 pk sterke aluminium V8 met een inhoud van 5,3 liter onder de kap. In 2005 is die vervangen door een 6,0-liter motor met 395 pk (400 pk met handbak).
De SSR is geïnspireerd op de Chevrolet Pick-up uit de periode 1947-1955. Dat verklaart de bolronde lijnen, de uitgebouwde spatborden en de ronde koplampen. De prijzen van gebruikte SSR’s lopen sterk uiteen en wij zouden dan ook gewoon alle aangeboden exemplaren gaan bekijken. Hoewel het met zijn ladderchassis geen sportwagen is, wil de achterwielaangedreven SSR heel best vooruit en het geluid is geweldig.
Plus en min Chevrolet SSR
+ Cabrio met de grootste bagageruimte ooit
– Gelukkig is de tank ook heel groot
2. Rover 75

Aan de Rover 75 kleeft een zweem van treurigheid: het was de laatste chique Rover voordat het merk in 2005 van de Europese markt verdween. Zonder veel moeite, vind je een mooi exemplaar voor weinig geld. Al moet gezegd worden dat de prijzen voor de meest maagdelijke exemplaren in de lift zitten. Nadat het kwakkelende British Leyland uit elkaar was gevallen, kwamen MG Rover, Mini en Land Rover in handen van BMW. Best een schok voor de Britten. Maar daardoor kwam wel geld vrij voor de ontwikkeling van de Rover 75, als opvolger voor de 600 en de 800. Het ontwerp van de 75 werd geroemd: er was een auto gecreëerd die in de traditie paste van chique Britse sedans. Toch had de 75 al vanaf het begin een beetje pech. De machthebbers van BMW vonden de kwaliteit van de 75’s uit de voorserie onder de maat. Hierdoor liep de productie enkele maanden vertraging op.
Toen de 75 eindelijk klaar was, was de pers positief: de rijeigenschappen waren uitstekend en hetzelfde gold voor de bouwkwaliteit. With a little help from BMW, maar dat maakte niet uit. De 75 was de beste Rover ooit. Er verschenen vele varianten: naast de sedan kwam in 2001 de Tourer. De benzinemotoren (120, 150, 177 pk) werden in eigen huis ontwikkeld, de 115 pk sterke diesel kwam van BMW. De meeste varianten hadden voorwielaandrijving, maar er verscheen eveneens een achterwielaangedreven versie met een V8 uit de Ford Mustang. Het bleef echter rommelen bij MG Rover. In 2000 trok BMW zich terug en nam het Mini mee. Ford kocht Land Rover en MG Rover ging met de moed der wanhoop zelfstandig verder. Geruchten over een faillissement werden steeds sterker. In 2004 kreeg de 75 nog een facelift, maar die was geen lang leven beschoren. In het voorjaar van 2005 ging MG Rover failliet. De 75 kreeg een tweede leven in China, waar hij van 2006 tot 2016 als Roewe 750 in de prijslijst heeft gestaan.
Plus en min Rover 75
+ Chic en comfortabel
– Geen wonder van dynamiek
3. Nissan Figaro

Een kleine dertig jaar geleden bouwde Nissan een aantal geinige retro-modellen. Naast deze Figaro waren dat de Be-1, de Pao en de S-Cargo. Het ‘coziness-oriented’ design is geïnspireerd op auto’s uit de jaren 50 en 60. Wij vinden de Figaro de gezelligste van het stel. Dat komt mooi uit, want er zijn aardig wat Figaro’s via grijze import naar ons land gekomen.
Het ontwerp roept bij ons associaties op met compacte Duitse auto’s uit de jaren 50 en 60. Vooral vanwege het interieur met zijn ivoorkleurige stuur, knoppen en meters. Het volledig neerklapbare stoffen dak doet dan weer denken aan de Eend en de semi-open versies van de Fiats 500 en 600. Grappig genoeg is de Figaro niet eens zo heel veel zwaarder dan deze Europese icoontjes uit het zeer grijze verleden. Maar dankzij zijn eenliter turbomotor levert-ie veel betere prestaties. Daarvoor hoef je niet als een malle in een ongesynchroniseerde handbak te roeren, want er is standaard een drietraps automaat aan boord. Wil je het dak liever dicht houden, maar je hoofd koel, dan is dat geen probleem. Airconditioning behoort namelijk tot de standaarduitrusting. Er is eveneens een achterbank aanwezig, maar daarop is slechts ruimte voor kinderen met ultrakorte beentjes of een ernstig gecoupeerde labradoodle. Verder is het balen dat het stuur aan de verkeerde kant zit. Maar je kunt het poortje van de parkeergarage natuurlijk ook achterwaarts enteren …
Plus en min Nissan Figaro
+ Betaalbare en betrouwbare nostalgie
– Stuur altijd aan de verkeerde kant
4. Ford Thunderbird
De eerste generatie van de Ford Thunderbird wordt geïntroduceerd in 1955 en moet concurreren met de Chevrolet Corvette. Zeker voor Amerikaanse begrippen is de open tweezitter vrij compact. Tegen meerprijs levert de Ford-dealer er een polyester hardtop bij. Vanaf 1957 is de hardtop voorzien van olijke patrijspoortjes, wat voor extra lichtinval en een iets beter zicht zorgt. In de daaropvolgende generaties wordt de Ford Thunderbird ook met vast dak leverbaar, bovendien wordt-ie steeds groter en zwaarder. Uiteindelijk overlijdt het model in 1997 aan een combinatie van dodelijke saaiheid en obesitas.
Vijf jaar later wordt hij weer tot leven gewekt en nostalgici verwelkomen de herboren Thunderbird met een staande ovatie. Net als het oermodel is het een redelijk compacte, open tweezitter, en de hardtop heeft weer van die geinige kijkgaten. Ook de rest van het design draagt een aantal kenmerken van de allereerste T-bird, zoals de ronde koplampen en achterlichten, de zwaar verchroomde grille en smalle luchtinlaten in de spatborden. Onder de lange motorkap vind je dezelfde V8 als bij de achtcilinder versies van de Jaguar S-Type en ook het onderstel komt deels overeen. Dat betekent dat de Ford Thunderbird vooral een comfortabele boulevardcruiser is. Maar wel een superblitse, die er indien gewenst bliksemsnel vandoor gaat.
Plus en min Ford Thunderbird
+ De ster van de boulevard en de drive-in bioscoop
– Waar zijn de boulevard en de drive-in bioscoop gebleven?
5. Jaguar S-Type
Een jaar na de introductie van de Volkswagen New Beetle komt Jaguar met de S-Type. Het ontwerp is zonneklaar geïnspireerd op de Mk2 en de S-Type uit de jaren 60. Kijk maar eens naar de ovale grille, de dubbele ronde koplampen en de gebogen daklijn. Ook binnenin is het een en al nostalgie, met veel hout, chroomgerande meters en een keuzehendel die je door een J-gate beweegt. Lang voordat de Jaguar S-Type op de markt komt, zijn er al bedrijven die Mk2’s moderniseren. Daarbij wordt het onderstel stevig aangepast, en sommige bedrijven vervangen zelfs de originele zes-in-lijn door een modern exemplaar van BMW. Er zijn in die tijd blijkbaar veel welgestelde liefhebbers die wel de looks, maar niet de ongemakken van zo’n klassieke Jag willen. Met de S-Type speelt Jaguar daar handig op in. Niet zonder succes, want er gaan tussen 1999 en 2007 heel wat S-Types over de toonbank, vooral in de VS.
De Jaguar S-Type is sterk op comfort gericht, niet zo gek als je weet dat hij zijn onderstel deelt met de Lincoln LS. Met de 3,0-liter V6-motor zijn de prestaties dik in orde, al is de automaat geen snelle jongen. Voor meer vuurwerk moet je bij de 400 pk sterke V8 SC/R zijn. Zeker na 2003 zit het met de betrouwbaarheid wel snor.
Plus en min Jaguar S-Type
+ Niet alleen nostalgisch, maar ook bloedmooi
– Trage automaat
Om de top 10 compleet te maken
6. Fiat 500
Oké, qua leeftijd is de Fiat 500 nog geen youngtimer. Hij gaat immers ‘pas’ 11 jaar mee. Maar we vinden de huidige Fiat 500 wel een van de meest geslaagde retromodellen ooit. De állerleukste? Een vette Abarth, natuurlijk; dan gaat het stuiteren ten minste ook een beetje snel …
7. Volkswagen New Beetle
Over het succes van de Volkswagen New Beetle valt te twisten. Dat viel in elk geval in Europa fors tegen. Feit is wel dat het publiek eind vorige eeuw bij de eerste kennismaking als een blok viel voor de moderne versie van de aloude Kever. En 20 jaar na dato oogt-ie nog altijd heel aaibaar, alleen is-ie een stuk betaalbaarder!
8. Mazda MX-5 (NA)
Weinig kilo’s en tonnen rijplezier. Ondanks zijn bescheiden vermogen rijdt de eerste MX-5 als een échte sportwagen. Aanvankelijk betichtte iedereen Mazda van jatwerk. En inderdaad lijkt de MX5 NA wel erg op de Lotus Elan uit de sixties. Maar de kritiek verstomde snel toen bleek hoe ont-zet-tend leuk de Mazda MX-5 NA was – en nog altijd is. Betrouwbaar, maar niet ongevoelig voor roest.
9. New Mini
Tja, wat moeten we nog zeggen over de New Mini? Bijvoorbeeld dat we de eerste generatie uit 2003 nog steeds het leukst vinden. En dan helemaal als Cooper S met zo’n lekker zoemende compressormotor. Al waren ze niet probleemloos … Maar ook dat een klapdeur-Clubman uit de periode 2007-2015 heel origineel is. En nog redelijk praktisch ook.
10. Ford Mustang
Oké, ook de in 2005 geïntroduceerde Ford Mustang is belastingtechnisch nog geen officiële youngtimer. Al was de concept car er al wel in 2003 … Hoe dan ook doet deze generatie van de Ford Mustang weer sterk denken aan het oermodel uit de sixties. Vanaf zo’n 10 mille koop je al een moderne ponycar met ruim 300 paardenkrachten in de neus.