In 2006 verstootte de nieuwe Toyota Auris de Corolla uit Europa. Toyota wilde hogerop in de compacte middenklasse en besloot dat bij een speciaal voor Europa ontwikkeld model ook een chiquere naam hoorde. Voor de opvolger van de huidige Auris keert Toyota echter terug naar de oude vertrouwde modelnaam. De introductie van de nieuwe Toyota Corolla is voor ons aanleiding om tien generaties Corolla nog eens op een rijtje te zetten.
Vraag een gemiddelde voorbijganger wat volgens hem of haar de bestverkochte auto aller tijden is en je zult negen van de tien keer ‘Volkswagen Kever’ horen, al is de Volkswagen Golf ook een kanshebber. Een enkele 85-plusser noemt misschien nog de T-Ford. Helaas zijn al die antwoorden fout, want met 40 miljoen stuks is de Toyota Corolla de meest verkochte auto ooit.
Helemaal eerlijk is de vergelijking tussen de Kever en de Corolla natuurlijk niet. Want terwijl die oude Duitser gedurende vele decennia in grote lijnen dezelfde bleef, is de Corolla in de loop der jaren sterk veranderd. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook in technisch opzicht is de eerste Corolla totaal onvergelijkbaar met de laatste. Overigens bleef de aftocht van de Corolla beperkt tot Europa. Op de meeste continenten handhaafde Toyota gewoon de Corolla.
1. Corolla E10/E11

De eerste Corolla wordt in 1966 geïntroduceerd. Een jaar later debuteert hij als een van de eerste Japanse modellen op de Nederlandse markt. De eerste Corolla loopt van de band als twee- en vierdeurs sedan, maar ook als tweedeurs coupé en stationwagon. Aanvankelijk ligt er een 1100 cc viercilinder lijnmotor onder de kap van de 3,84 meter lange achterwielaandrijver. Bij de latere modeljaren wordt de originele viercilinder vervangen door een iets groter exemplaar met 1,2 liter inhoud.
2. Corolla E20

In 1970 komt de tweede generatie van de Toyota Corolla (E20) op de markt. Dankzij een langere wielbasis en een aangepaste voorwielophanging rijdt hij beter dan zijn voorganger. Maar door zijn starre achteras met bladveren is het nog steeds geen dynamische auto. De buitenkant van deze Corolla draagt het typische Japanse seventies-design. Met veel exterieurdetails van grijs plastic, allerlei chroomaccentjes en wieldoppen die de velgen in hun geheel bedekken. Om de Nederlandse koper te verleiden, pronkt de Corolla met standaard hoofdsteunen en een radio. Dat dit een simpel mono-apparaatje is, lijkt de Corolla-koper niet te boeien. Naast de 1,2-liter motor komt er ook een 1,4-liter beschikbaar.
3. Corolla E30

De Corolla die in 1974 verschijnt, oogt een stuk strakker dan zijn voorganger. Tevens is hij ruimer en is het glasoppervlak groter. Hij gaat echter nog steeds door het leven als achterwielaandrijver met een starre achteras en bladveren. Het populairst is de tweedeurs sedan, maar ook de coupé en de driedeurs liftbackversie weten hun weg naar de Nederlandse koper goed te vinden.
4. Corolla E70

Qua ontwerp is de nieuwe Toyota Corolla in 1979 een grote stap. Voor het eerst kun je spreken van een ‘Europese’ vormgeving. Verder zijn de ouderwetse bladveren van de achteras vervangen door schroefveren. Iedereen die zich in een vochtige bocht wel eens had laten verrassen door de springerige kont van de vorige Corolla, kon dus opgelucht ademhalen. Het dashboard heeft eveneens Europese looks gekregen en wordt niet langer gekenmerkt door het hoge en rechtlijnige ontwerp van eerdere generaties.
5. Corolla E80

Het heeft even geduurd, maar in 1983 ontdekt ook Toyota dat voorwielaandrijving met een dwarsgeplaatste motor de ideale lay-out is voor een compacte middenklasser. Bovendien is de Corolla van deze generatie in de basis een driedeurs hatchback.
Eerlijk is eerlijk: sinds 1978 heeft Toyota ook een compacte voorwielaandrijver in het assortiment. Alleen is de motor van deze Tercel in lengterichting geplaatst. Helaas is de Tercel aanvankelijk geen hatchback, maar een ongelukkig ogend sedannetje. Leuker is de Tercel Coupé met zijn glazen achterklep. Maar ook die weet geen potten te breken. Na de komst van de Corolla E80 in 1983 is de nieuwe Tercel hatchback een kans- én zinloze aanvulling van het gamma. Want die E80 oogt zó vlot en is zó modern, dat de Toyota Corolla ineens hip is. De viercilinder 1,3-liter motor heeft 3 kleppen per cilinder: 2 inlaatkleppen en 1 uitlaatklep. Onder de kap van de Corolla 1.6 ligt zelfs een zestienklepper. Het resulteert in uitstekende prestaties en een gunstig verbruik. De spreekwoordelijke betrouwbaarheid blijft ondanks alle nieuwerwetse toestanden onaangetast. Ook van deze Toyota Corolla zijn weer talloze carrosserievarianten. Naast de hatchback (3- en 5-deurs) kun je in Nederland kiezen uit een sedan, een stationwagon en een liftback.
6. Corolla E90

In 1987 zet de Toyota Corolla E90 de lijn van zijn voorganger voort, geholpen door rondere en nóg dynamischer lijnen, ook binnenin. Net als Honda spint Toyota garen bij de multikleppentechniek, terwijl de meeste Europese concurrenten nog met traditionele achtkleppers rondrijden. Dat Toyota rotsvast in de kwaliteit van zijn techniek gelooft, wordt onderstreept door een verlenging van de garantietermijn van 2 naar 3 jaar. Vanaf 1990 wordt de Corolla 1.3 leverbaar met injectie, waarmee het vermogen stijgt van 75 naar 82 pk. Topversie is de 1.6 GTi, die 125 pk levert.
7. Corolla E100

De opvolger van de E90 is vanaf 1992 te koop. Vanaf deze generatie zijn zestienkleppers bij de benzinemodellen standaard. Niettemin oogt deze Corolla een tikkeltje duf. Het imago begint weer te verstoffen en de verkoopaantallen van Toyota’s compacte middenklasser lopen terug. Terwijl de E80 en de E90 in hun beste tijd rond de 14.000 exemplaren ‘deden’, haalt de E100 in zijn topjaar niet eens de 9000 stuks.
8. Corolla E110

Na de strakke E100 is de in 1997 gepresenteerde E110 juist opvallen bol van vorm. Het bolronde uiterlijk wordt nog eens benadrukt door de koplampen, waarmee de Corolla wat verbaasd om zich heen lijkt te kijken. De auto oogt dus heel herkenbaar, maar niet op een manier die aanslaat bij de Nederlandse autokoper. Bovendien is Toyota vergeten om van het interieur ook iets origineels te maken. Wel is het bijzonder dat je de Corolla met een zesbak kunt kopen. Deze Corolla G6 is tevens de enige versie die standaard ABS heeft. Met de facelift van 2000 oogt de Corolla E110 minder onnozel, bovendien groeit de basismotor van 1,3 naar 1,4 liter. Dieselaars kunnen vanaf 2001 beschikken over de moderne D4-D-dieselmotor. Maar de Nederlandse autokoper is niet te vermurwen. De verkoopcijfers zakken verder in – en dat in een automarkt die booming is.
9. Corolla E120/E130

In 2002 gooit Toyota het met de Corolla over een serieuzere boeg. De auto oogt en voelt stevig en de afwerking staat op een hoger niveau dan ooit. Ook over de binnenruimte valt weinig te klagen. Voor snelle jongens werpen de Japanners de Corolla 1.8 16V VVTL-i T Sport in de strijd. Een hele mond vol, maar de orderportefeuilles voor de Toyota Corolla blijven leger dan ooit. Rond de 5500 Corolla’s verlaten jaarlijks de Nederlandse showrooms, en het aantal T Sports is op de vingers van enkele handen te tellen. Het sportieve topmodel kan evenmin voorkomen dat het imago van de Corolla verder vergrijst.
10. Corolla E140

Na de komst van de Auris in 2006 is het gedaan met de Corolla in Nederland. Tussen 2007 en 2010 doet Toyota nog een halfslachtige poging met de Corolla E140. Maar die is alleen leverbaar als vierdeurs sedan. En iedereen weet hoe populair vierdeurs sedans in Noord-West Europa zijn … De Toyota-verkopers malen er niet om, die hebben het vanaf 2008 veel te druk met koffiezetten voor hordes Prius-klanten.