Wie kent hem nog, de Toyota Tercel? Toch was het een belangrijk model voor de Japanse autogigant, want de Tercel was de eerste Toyota met voorwielaandrijving.
De meeste Europese fabrikanten waren begin jaren 70 al overgestapt op voorwielaandrijving voor hun compacte modellen. Maar ze waren zeker niet de enige. Ook de Datsun 100A en de Honda Civic zaten in de voorhoede bij nieuw ontwikkelingen. Deze twee Japanse vroegbloeiers hadden in 1971 en 1972 dwars geplaatste motoren, aandrijving op de voorwielen en onafhankelijke achterwielophanging.

Aarzelend begin Toyota
Toyota had wat meer tijd nodig voor de overstap. Het perfectionistische merk hield lange tijd vast aan de uitgerijpte techniek van in lengte geplaatste motoren, achterwielaandrijving en starre achterassen met bladveren. Pas in 1979 kwam Toyota in Europa wat aarzelend op de proppen met de voorwielaangedreven Toyota Tercel.
Toyota Tercel sedan
Anders dan bij de meeste concurrenten lag de motor bij de Toyota Tercel niet overdwars voorin, maar gewoon in lengterichting. Bovendien bracht Toyota de Tercel niet op de markt als hatchback, maar als sedan en coupé. Over dat sedannetje kunnen we kort zijn: het was een onooglijk ding, met een heel kort kippenkontje. De Toyota Tercel Coupé was daarentegen best een leuk ding.

De Toyota Tercel sedan was een onooglijk model met een raar kort kontje.
Razendsnelle coupé
In plaats van de rechte achterkant met het malle korte kofferdeksel had de Tercel Coupé een schuine achterruit, die tevens fungeerde als derde deur. Dat oogde een stuk dynamischer. Volgens Toyota was het dan ook ‘een razendsnelle coupé’. Want let wel: de topsnelheid bedroeg maar liefst 153 km/h. Jaja, dat was te danken aan de 1,3-liter motor met een vette 65 pk, die tevens zorgde voor een ‘flitsende acceleratie’.
Dwars is niet nodig
Op de foto van de motor in de advertentie zien we trouwens dat de transmissie ónder de motor is gebouwd, en niet erachter. Hierdoor had de Toyota Tercel ‘de kortse motor ter wereld in zijn cm3-klasse’. In combinatie met de wielbasis van 2,50 meter zorgde dit voor extra interieurruimte. Om die reden vond Toyota een dwars geplaatste motor waarschijnlijk ook niet nodig. Tenminste … nog niet, want de eerste voorwielaangedreven Toyota Corolla (1983) had de motor wel in oost-westrichting liggen.