In 2018 vieren een heleboel automodellen hun 50ste verjaardag. Daaronder bevinden zich wereldberoemde iconen, maar ook minder bekende muurbloempjes. Een van de meest illustere vijftigers van 2018 is de Peugeot 504. Van Argentinië tot Zambia, van Libanon tot Vietnam, je komt de onverwoestbare Peugeot 504 overal tegen.
In september 1968 is de Peugeot 504 dé ster van de Salon van Parijs. Hij is bedoeld als opvolger van de Peugeot 404 en is ontwikkeld als comfortabele reislimousine, voor vier, desnoods vijf inzittenden. Vergeleken met de gestaartvinde 404 oogt de 504 met zijn enorme, trapeziumvormige koplampen bijna futuristisch strak. Daarbij zorgt de scherpe knik waarmee de achterkant afloopt, voor een heel eigen gezicht. Later blijkt dat ontwerper Aldo Brovarone van het roemruchte designhuis Pininfarina met de 504 het fundament heeft gelegd voor een geheel nieuwe vormtaal bij het Franse merk. Hieruit komen later ook de 104, de 304 en de 604 voort.

Onafhankelijke wielophanging 504
Peugeot neemt met de komst van de 504 afscheid van de starre, nog in bladveren hangende as van de 404. In plaats daarvan heeft de 504 een mooie onafhankelijke constructie met geleide- en reactiearmen. Bovendien beschikt de 504 over schijfremmen rondom. Dit onderstel zorgt voor veel comfort en veiligheid, maar het maakt de 504 ook een stuk duurder dan de 404. Voor de voorststuwing van de achterwielaangedreven Peugeot zorgt een 1,8-liter stoterstangmotor met vier cilinders. Met carburateur levert hij 82 pk, in de 504 TI wordt de brandstof mechanisch geïnjecteerd, wat een vermogen van 103 DIN-pk oplevert.

Peugeot 504 Auto van het Jaar
De combinatie van het fraaie ontwerp, de mooie techniek en het fijne comfort levert de Peugeot 504 de titel Auto van het Jaar op. Een halfjaar na de presentatie van de 504 Berline volgen de Coupé en de Cabriolet. Ook dit tweetal is ontworpen bij Pininfarina. Maar zoals destijds traditie bij Peugeot, hebben ze een geheel eigen lijnenspel. Onderhuids zijn de verschillen echter te verwaarlozen.

Een belangrijke update van de 504 volgt in 1970, wanneer de cilinderinhoud van de benzinemotor wordt vergroot tot 1971 cc, wat voor iets meer vermogen en koppel zorgt. Daarnaast wordt er een 2,1-liter dieselmotor leverbaar, met 65 hele pk’s …
Ruimteversies
Weer een jaar later introduceert Peugeot de 504 Break en Familiale. Deze praktische carrosserievarianten hebben een verlengde wielbasis en een totale lengte van 4,80 meter. De zevenzits 504 Familiale is de ideale auto voor grote gezinnen.

Hoewel de Peugeot 504 de gedoodverfde opvolger van de 404 is, blijft de oude leeuw nog jarenlang in productie. Maar in 1973 is het einde onvermijdelijk. Om in de grotere middenklasse toch een betaalbaar model te kunnen aanbieden, bedenkt Peugeot de 504 L. Dit is een uitgeklede versie met een eenvoudige, starre achteras en een iets kleinere kofferbak.
Peugeot 504 succesvol model
Ondertussen ontpopt de Peugeot 504 zich als een zeer succesvolle auto. Niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd. Peugeot bouwt de 504 namelijk niet alleen in eigen land, maar ook in onder meer Kenia, Argentinië, Australië en Nigeria.

Facelift
In 1975 is de gehele modellenrange aan een facelift toe. Het interieur krijgt een grondige upgrade, daarnaast worden de Berline en de Break/Familiale voorzien van moderne verzonken portiergrepen. Bij de Coupé en de Cabriolet is een V6-motor de belangrijkste noviteit. Het is de door Peugeot, Renault en Volvo ontwikkelde PRV6. Aan de buitenkant vallen vooral de strakkere – maar in veler ogen minder fraaie – lampunits op.

504 Pick-up
Een modelvariant die je nu vooral in Afrika nog heel veel tegenkomt, is de 504 Pick-up. Deze wordt in 1979 geïntroduceerd en staat op de verlengde bodemplaat van de Break. Voor extra laadvermogen is de onafhankelijke wielophanging echter vervangen door een starre as met bladveren. Bovendien is de Pick-up qua uitrusting en aankleding flink uitgekleed.

Mes in het aanbod
Bij de introductie van de Peugeot 505 in 1979 is de 504 al ruim een decennium in productie, maar er is nog altijd veel belangstelling voor het model. Peugeot zet weliswaar het mes in het aanbod, maar houdt de 504 in het programma. In 1980 volgen uiterlijke en innerlijke aanpassingen en technisch wordt een stapje teruggedaan. De 504 GR en SR hebben een 1,8-liter benzinemotor (of een 2,3-liter diesel) en een starre achteras. De Break, Berline en Coupé/Cabriolet worden in Europa nog tot 1983 geleverd. In diverse fabrieken elders ter wereld blijven de Berline, Break en Pick-up (ook als 4×4) nog jaren van de band lopen. Pas in 2006 wordt de allerlaatste 504 geproduceerd.