In 2018 vieren een heleboel automodellen hun 50ste verjaardag. Daaronder bevinden zich wereldberoemde iconen, maar ook minder bekende muurbloempjes. De komende maanden zetten we wekelijks een of meer van deze vitale vijftigers in het zonnetje. In deze derde aflevering staat de Renault 6 centraal.
Renault zette in de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig in op een auto met vijfde deur. Pierre Dreyfus was in die tijd de baas bij Renault. Met zijn scherpe oog voor trends in de autowereld, had hij goed gezien dat deze auto’s een grote toekomst hadden. De Renault 4 (1961) was zijn eerste grote succes en ook de Renault 16 (1965) wist veel mensen te verleiden. De Renault 5 uit 1972 was ook al een bestseller. Je zou bijna vergeten dat in 1968 nóg een Renault met grote kofferklep werd gepresenteerd: de minder fortuinlijke 6.

Luxe Renault 4
De Renault 6 werd in de markt gezet als een kleine Renault 16. Het was slim om hem in één adem te noemen met deze chique auto, maar eigenlijk was de Renault 6 een een luxere versie van de R4. Het onderstel was identiek en ook voor de motor werd uit dezelfde schappen geput. De Renault 6 moest het doen met een bescheiden 845 cc-motor, die goed was voor 34 pk. Deze kreeg veel kritiek omdat hij moeite had met het gewicht van de R6 en daardoor relatief veel brandstof verbruikte. Vandaar dat hij twee jaar na zijn introductie leverbaar werd met een krachtiger 1108 cc-motor met 45 pk.

Erg ruim
De Renault 6 was een ruimtewonder. De achterbank was gemakkelijk te verwijderen. Daardoor had je nog meer ruimte tot je beschikking. De versnellingspook was, net als bij de R4, in het dashboard geplaatst. De eerste Renault 6 had ronde koplampen en een verchroomde grille, bij de facelift werden de koplampen door vierkante vervangen en verdween het chroom. In 1980 ging de auto in Europa uit productie, in Zuid-Amerika bleef hij tot 1986 leverbaar.

Geen populaire klassieker
De tragiek van de Renault 6 is dat hij nooit kon tippen aan de populariteit van de andere Renaults uit die tijd. Toen niet, en in zijn tweede leven als inmiddels 50-jarige klassieker nog altijd niet. Waar voor goede exemplaren van de Renault 4 en 16 inmiddels behoorlijke bedragen worden gevraagd, is de Renault 6 vrijwel vergeten. Wie er toch graag een wil hebben, moet goed zoeken. Hoewel de techniek van de auto bekendstaat als eenvoudig en betrouwbaar, is de roestgevoeligheid van de Renault 6 berucht.
