Hoera, de Volkswagen California is al weer drie decennia onder ons. De sympathieke, eenvoudige camper werd in 1988 geïntroduceerd, op basis van de Volkswagen T3. Dit was de laatste generatie van de Volkswagen Transporter met luchtgekoelde boxermotor achterin en achterwielaandrijving.
Het belangrijkste kenmerk van de California was – en is – het uitklapbare hefdak. Tijdens het rijden is dit neergeklapt, waardoor je over een compacte, gemakkelijk hanteerbare bus beschikt. Eenmaal op de plaats van bestemming, klap je met een paar simpele handgrepen het dak omhoog en creëer je een stahoogte van 2 meter.

In de beginperiode kon je de Volkswagen California in elke kleur bestellen, zolang het maar wit of rood was. Het deerde de beginnende camperliefhebber niet. In tegendeel, die viel als een blok voor de gunstige prijs en was laaiend enthousiast over de slimme indeling van de binnenruimte.
Alleen al in het eerste jaar kochten zo’n 5000 mensen een T3 California, terwijl het Europese campertijdperk toen nog in de kinderschoenen stond. Die populariteit nam de jaren daarna alleen maar toe en uiteindelijk werden er 22.000 stuks van de compacte kampeerauto op basis van de T3 verkocht.
T3 krijgt klassiekerstatus
Inmiddels heeft de T3 California een klassiekerstatus. Nu goede T1’s en T2’s onbetaalbaar dreigen te worden, verleggen veel busjesliefhebbers hun belangstelling naar de T3. Stijgende prijzen zijn het resultaat, zeker voor originele California’s. Er zijn natuurlijk ook allerlei zelfbouwprojecten op de markt. Daaronder zitten prachtige staaltjes vakwerk, maar wees alert op amateuristisch zaag-, timmer- en plakwerk.
Inmiddels rijden er van de generaties T3, T4, T5 en T6 ruim 157.000 California’s rond. Sinds de T4 heeft de Volkswagen California voorwielaandrijving en is er keus uit diverse voorin geplaatste, watergekoelde motoren. Mede daardoor zijn de jongere generaties ruimer en rijden ze dynamischer dan de oer-California. Maar voor de liefhebber kan er niets op tegen de knetterende boxer achter in de T3.
