Voor de afzet van nieuwe auto’s was 2020 een dramatisch jaar. Daarentegen leek corona op de verkoop van klassieke auto’s juist een positief effect te hebben. In 2020 steeg het aantal verkochte auto’s die ouder waren dan 40 jaar met 10 procent.
Volgens Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag, lijkt het erop dat veel mensen het geld dat ze door corona niet konden uitgeven aan uitjes en vakanties, hebben stukgeslagen op nieuwe hobby’s, zo lezen we bij RTL Nieuws.
Oudjes in opmars
Van de twee miljoen gebruikte auto’s die in 2020 een nieuwe eigenaar kregen, waren er zo’n 21.000 ouder dan veertig jaar. Het marktaandeel van de belastingvrije klassiekers bedraagt dus slechts zo’n 0,1 procent van de totale occasionmarkt. Maar sinds 2016 zijn de oudjes met een gestage opmars bezig.

Verkoop klassiekers steeg met 10 procent
In 2016 werden volgens Huyskens nog geen 17.500 auto’s uit deze categorie verkocht en in 2019 lag dit aantal op 18.757 stuks. Vorig jaar steeg de verkoop met 10 procent tot zo’n 21.000 exemplaren. Voor veel mensen speelt jeugdsentiment een grote rol bij de aanschaf van een klassieke auto, aldus de woordvoerder van Bovag. Een groot aantal van de klassieker-eigenaren wil vooral graag met hun auto toeren, maar er zitten ook een heleboel hobby-sleutelaars tussen.

Klassiekers als investering
Een derde groep klassiekerkopers zien oude auto’s vooral als investeringsobject. Zij richten zich daarbij niet alleen op peperdure exoten. Ook investeren in de allerpopulairste modellen kan financieel lonend zijn. Zo zien we dat de waarde van voormalige volksauto’s als de Citroën 2CV, Renault 4 en Volkswagen Kever al jarenlang in de lift zit. Tom Huyskens signaleert tevens dat de enorme vraag en almaar oplopende prijzen van klassieke Porsches zijn afgevlakt. Japanse auto’s zijn daarentegen aan een opmars bezig.

Zoals wij een tijdje terug berichtten, kun je op termijn ook je investering in een jongere klassieker ruimschoots terugverdienen. Als je maar de juiste auto weet te vinden.