Met hard werken en doorzettingsvermogen kan zelfs een krantenjongen bankdirecteur worden. Dat is de American dream. Dromen van een Amerikaanse klassieker is veel minder inspannend. Met een beetje sparen en onze kooptips is een Chevrolet Corvette C3 Stingray binnen handbereik.
De Verenigde Staten zijn fascinerend. Met schier oneindige wegen, een adembenemende natuur en een voorliefde voor alles wat groot, luid en krachtig is, spreken de US of A veel autoliefhebbers aan. Je mag er nog een enorme V8 rijden, graag zelfs. Een V6 is voor groene hippies die aan downsizing doen. Aan de oost- en westkust wordt langzaam van dit geloof afgestapt, maar in de binnenlanden word je zonder achtcilinder nog steeds raar aangekeken. Een land naar ons hart.

Wie in Nederland de vrijheid van een Amerikaanse klassieker wil proeven, hoeft niet de hoofdprijs te betalen. Een icoon als de Chevrolet Corvette C3 kost bijvoorbeeld helemaal niet zoveel in aanschaf. De brandstofkosten zijn met een verbruik van 1 op 6 een heel andere kwestie, maar dat is een zorg voor later. Laten we eerst maar eens een goed exemplaar zien te vinden.
Vijftien jaar
Chevrolet bouwde de Corvette C3 van 1968 tot 1982. Bij de eerste facelift in 1973 verdween de verchroomde bumper van de voorkant en een jaar later was de achterkant hetzelfde lot beschoren. In 1978 werd de grote panoramische achterruit geïntroduceerd en kreeg de C3 uitneembare dakpanelen. Deze latere C3 is nog steeds onmiskenbaar een C3, maar met één groot verschil: een exemplaar in concoursstaat is bijna tienduizend euro goedkoper dan een vroeg exemplaar. Voor de duidelijkheid: een Chevrolet Corvette van na 1978 is betaalbaar, maar niet goedkoop. Een goede gebruiksauto kost zo’n 14.000 euro, een heel mooi exemplaar passeert de twintig mille. Een ouder exemplaar kan voor dertigduizend euro van eigenaar wisselen.
Na aanschaf blijven de kosten in het beste geval beperkt tot vervanging van standaard slijtagedelen en het normale onderhoud. De eigenaar van de Chevrolet Corvette die wij onder de loep nemen, rijdt al jaren in de auto en doet dat zonder hoge kostenposten. Hij vertelt over de reacties van voorbijgangers die erbij horen als je zo’n opvallende klassieker rijdt. Ze lopen uiteen van jaloerse blikken tot nors commentaar. De ‘Vette zou te groot zijn, te zwaar en te vervuilend. Ook de Coke bottle-vorm kan niet iedereen bekoren. Maar dat is een kwestie van smaak en daarover kun je twisten.
De derde generatie van de Chevrolet Corvette is vijftien jaar lang in productie geweest. De C3 dankt zijn lange levensduur ten dele aan de constante doorontwikkeling van de V8-motor. In vijftien jaar tijd hebben meer dan dertig motorvarianten de revue gepasseerd. De eerste big block-V8 worstelde soms met hitteproblemen. De 7,0-liter achtcilinder was zo groot en het motorcompartiment simpelweg zo vol gebouwd, dat er te weinig koele lucht langs de motor kon stromen. Gelukkig liet een koelere motor niet lang op zich wachten. De C3 was ook leverbaar met de beroemde small block-V8 van 5,7 liter, Chevrolets antwoord op de oliecrisis.

Zie dat het werkt
Onder de kunststof carroserie van de Chevrolet Corvette zit een stevig chassis dat zelden voor problemen zorgt. Lelijke lasnaden doen vermoeden dat er een reparatie is uitgevoerd, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Slordige naden zijn heel normaal en zitten hun tijd wel uit. De stalen plaat achter de voorstoelen is een minder lang leven beschoren en gaat roesten. Het metaal dat in de portieren voor stevigheid zorgt, is daar ook gevoelig voor. De rest van de auto is gemaakt van kunststof. En bij kunststof moet je extra alert zijn op scheuren. Bij schadevrije exemplaren hoef je ze niet te vinden, maar kan het materiaal toch vervormd bij de klinknagels van de voor- en achterbumper. Dat komt doordat de aluminium klinknagels chemisch reageren met het stalen frame: ze oxideren, zetten uit en tillen zo de kunststof op. Een reparatie is navenant duur. Veel Corvettes zijn ergens in hun bestaan opnieuw gelakt, waarbij er niet altijd is gekeken of de lak geschikt is voor kunststof oppervlakken. Het resultaat: haarscheurtjes in de lak of blaren als gevolg van afstoting. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, brengt zijn Chevrolet Corvette terug tot blank kunststof en bouwt de lak nieuw op vanaf nul.
Bij modellen met de T-top is het verstandig om te controleren of de dakpanelen goed afsluiten. Ruikt het interieur muf en vochtig, dan kan regenwater door lekkende afdichtingen naar binnen zijn gekomen. Ook bij de gelijmde voorruit kan water met de jaren een weg naar binnen hebben gevonden. Kortom, wees waakzaam voor lekkages.
Het belangrijkste bij een Chevrolet Corvette is de technische controle. Niet omdat de V8 kwetsbaar zou zijn – integendeel. Zolang de C3 niet dagelijks tot het uiterste wordt getest op de autobahn (doe een compressietest) en er altijd tijdig olie wordt ververst en bijgevuld, houdt de V8 het moeiteloos 200.000 kilometer uit.
Let vervolgens op alle losse componenten rondom het motorblok. Werkt de compressor van de airco nog? Wat is de staat van de V-snaren? Op het oog kan het er allemaal goed uit zien, maar controleer het ook. Schakel de airconditioning in en wacht tot er daadwerkelijk koude lucht uit de ventilatieopeningen stroomt. Gebeurt er niets, dan zit er een dure reparatie aan te komen. Hetzelfde geldt voor de andere comfortverhogende opties: kijk of alles werkt. De centrale deurvergrendeling is een aandachtspunt, net als de klapkoplampen. Onderwerp de remmen ook aan een test, want zowel de voorste remklauwen als de handremkabels zijn bekende zwakke punten.

Wie wil weten of een Chevrolet Corvette zijn originele motor nog heeft, kijkt naar het chassisnummer voor een eerste indicatie. Als bij een model uit 1980 het vijfde teken in het rijtje een 8 is, duidt dat op de basismotor. Een 6 staat voor de krachtigere L82-uitvoering en een H betekent een motor type 305, een alleen in Californië geleverde 5,0-liter. Meer informatie vind je op de Corvette C3-website.
Schrapende geluiden tijdens een proefrit verklappen dat de auto in het verleden is mishandeld met extra brede banden. Wat je hoort zijn de wiellagers achter, die alleen te vervangen zijn met speciaal gereedschap. Aandachtspunten genoeg, maar laat je daardoor niet afschrikken. Het aanbod C3’s is ruim en een auto in een goede conditie is makkelijk te vinden.
Classic Cars #48
In deze editie: Alpine A110 1600, Alpine A310 S, Alpine V6 Turbo Le Mans, BMW 325i Cabrio, BMW Z1, General Motors EV1, Jaguar XJ40, Lancia Fulvia Berlina, Mercedes 320 Kombinations-Coupé, Mercedes C 111 II D, Packard Hawk, Peugeot 406 Coupé, Renault 4 F4, Studebaker Golden Hawk, Sunbeam Venezia, Volvo C70 Coupé