De allereerste Nissan Skyline GT-R is bij ons nagenoeg onbekend, maar in Japan wordt de auto aanbeden. We maken kennis met een exemplaar uit 1971.
Je wordt haast onpasselijk van het gerochel. Drie dubbele Weber-carburateurs met kelken zo groot als cocktailmixers, doen een poging de koele buitenlucht in de juiste verhouding met de brandstof te mengen. Bij elk stootje gas lijkt de zescilinder lijnmotor zich te verslikken. Hiroaki Shinomiya, de eigenaar van de auto in kwestie, biedt me de bijrijdersstoel aan. De tweeliter motor van zijn Skyline GT-R is bijna op bedrijfstemperatuur en voor ons liggen de bochtige straten van Tokio’s westelijke voorsteden.

Ballet
De Skyline gaat tekeer als een wilde. Met regelmaat tikt de naald van de toerenteller de 8000 tpm aan. Mr. Shinomiya reikt veelvuldig met zijn linkerhand naar de pook, om met een korte armbeweging naar een andere versnelling te schakelen. Het is net ballet, zoals hij met zijn voeten over het gaspedaal en de koppeling danst. Al zijn lichaamsbewegingen volgen elkaar zo soepel op, dat het lijkt alsof Hiroaki zijn yoga-oefeningen doet. Maar stilte heerst er allerminst, aan boord van de Nissan Skyline GT-R. De zescilinder voorin gilt als de motor van een raszuivere racewagen. De batterij carburateurs slokken de lucht gulzig naar binnen, de bodemplaat trilt en elke vonk die de bougies maken, lijkt rechtstreeks aan je ruggengraat te worden doorgegeven. De slurpende carburateurs lijken de atmosfeer aan stukken te rijten. De Nissan Skyline GT-R heeft iets heel anders voorin liggen dan de gietijzeren, traag reagerende langeslagmotoren die we begin jaren zeventig in Europa kenden. Nee, de krukas van de zescilinder draait elke minuut het liefste 8000 keer door zijn lagers. Elk beetje extra gas is een aanslag op je nekspieren.

In de twee jaar waarin de GT-R gebouwd werd, zette hij meer dan vijftig races op zijn naam.
De jacht naar een Nissan Skyline GT-R uit 1971 is als zoeken naar een speld in een hooiberg. En de zilverkleurige coupé die we hier hebben, is niet zomaar een speld. Voor in de speciaal voor de autosport ontwikkelde GT-R ligt een unieke racemotor. Standaard komt de auto aan een vermogen van 160 pk bij 7000 tpm, maar de door drie 45 mm-Webers ademende S20-motor haalt met zijn twee bovenliggende nokkenassen 180 pk bij 8000 tpm. Erg veel heeft de S20 niet meer met de standaard motor gemeen. Hij toont meer overeenkomsten met de legendarische GR8-motor uit de Prince R380 racewagen, die aan het einde van de jaren zestig een verbeten strijd leverde met de Porsche 904.

Track Pack
Mr. Shinomiya slaat af bij een kruising. Een klein beetje gas en de Nissan Skyline GT-R drift lichtvoetig de hoek om. Een paar stuurcorrecties en de auto staat weer in het spoor. De GT-R stond begin jaren zeventig bekend om zijn speelse rijeigenschappen. Voor menig Japanse amateur begon een racecarrière met een Skyline Coupé, die een kortere wielbasis heeft dan de vierdeurs Skyline. In de twee jaar waarin de GT-R gebouwd werd, heeft de auto meer dan vijftig races op zijn naam gezet.
Ook de auto van Hiroaki Shinomiya heeft een mooie racehistorie. De op maat gemaakte racekuipstoeltjes, de rolkooi en de markante, rechtopstaande achterspoiler behoorden veertig jaar geleden tot het Track Pack. Daarnaast heeft het model voor 1971 een onafhankelijke achterwielophanging in plaats van een starre as, zoals de normale Skyline-uitvoeringen hadden.

De Skyline trekt twee zwarte strepen op het asfalt en gilt met 8000 toeren per minuut de straten van Tokio in.
Ton
Hiroaki Shinomiya draait zijn auto een parkeerplaats op. De verlegen Japanner vertelt dat hij 25 jaar geleden veel geluk heeft gehad. Omgerekend kocht hij de auto toen voor 20.000 euro. Inmiddels zou hij heel makkelijk meer dan een ton in euro’s voor de auto kunnen krijgen. Maar Mr. Shinomiya is niet van plan afstand van de GT-R te doen. Wij nemen wel afscheid van elkaar. De Skyline trekt twee zwarte strepen op het asfalt en gilt met 8000 toeren per minuut de straten van Tokio in. Wat een aangename kennismaking.
Classic Cars #48
In deze editie: Alpine A110 1600, Alpine A310 S, Alpine V6 Turbo Le Mans, BMW 325i Cabrio, BMW Z1, General Motors EV1, Jaguar XJ40, Lancia Fulvia Berlina, Mercedes 320 Kombinations-Coupé, Mercedes C 111 II D, Packard Hawk, Peugeot 406 Coupé, Renault 4 F4, Studebaker Golden Hawk, Sunbeam Venezia, Volvo C70 Coupé