Met de huidige Porsche 911 Targa keerde Porsche terug naar de oorsprong. Ook met de eerste Targa’s kon je namelijk nog écht open rijden. Met de komst van de 993 kwam daar verandering in. We zetten de eerste vier generaties naast elkaar en duiken in het verleden van deze stijliconen.
Het is meer dan een halve eeuw geleden dat Porsche op de IAA in Frankfurt de eerste 911 Targa presenteerde. In 1965 kon niemand vermoeden dat dit model – en zijn opvolgers – zo belangrijk zou worden voor Porsche. De Porsche 911 Targa is uitgegroeid tot een cultauto. Dat voor dit model vandaag de dag hoge bedragen worden neergeteld, is een logisch gevolg.

Dat geldt vooral voor de eerste generatie van de Porsche 911 Targa, en in het bijzonder voor de tot 1967 gebouwde oerversie met uitritsbare plastic achterruit. Bij mooi weer is het cabriogevoel optimaal. Hooguit beperkt de karakteristieke rolbeugel de open beleving nog enigszins.
Licht als een veertje
De rolbeugel was Porsches antwoord op de aangescherpte veiligheidsvoorschriften die in de VS voor cabrio’s van kracht werden. Mocht de 911 omslaan, dan moest de rolbeugel ervoor zorgen dat de inzittenden zonder kleerscheuren de auto konden verlaten. Om te benadrukken dat de Targa nog steeds een echte Porsche was, werd ervoor gekozen om de auto te vernoemen naar de legendarische wegrace die sinds 1906 op Sicilië werd verreden, de Targa Florio. Tot 1967 had Porsche de race al zeven keer gewonnen en tot 1973 kwam er nog vier keer een Porsche als eerste over de finish.

De oudste Porsche 911 Targa
Bijna vijf decennia na het debuut van de 911 Targa hebben we de gelegenheid om met vier generaties op pad te gaan. Natuurlijk stappen we eerst in de oudste auto, die uit 1967 stamt. Het is een sprong terug in de tijd. Het grote, dunne stuur maakt een nogal fragiele indruk. Daardoor zet je automatisch niet al te veel kracht op het stuur, maar behandel je de auto met beleid.
De auto werd vernoemd naar de Targa Florio, de legendarische wegrace die sinds 1906 op Sicilië werd verreden.
Maar de breekbare indruk verdwijnt al snel. De 911 Targa weegt maar 1080 kg en wordt aangedreven door een 130 pk sterke tweeliter zescilinder boxermotor. Dat levert geweldige rijeigenschappen op. Ondersteund door het kenmerkende zagende geluid klimt de boxer in de toeren. Pas bij 6100 tpm is het noodzakelijk om met de dunne pook naar de volgende versnelling te schakelen.
Schijfremmen
Op een bochtige weg voelt de Targa zich uitstekend thuis. Hoe krapper de bochten, des te meer plezier je beleeft. De vier schijfremmen garanderen daarbij een optimale vertraging. Het insturen voelt heel licht en de tractie is geweldig. Maar pas op: geheel in de stijl van de vroege 911’s maakt de achterkant graag een stap opzij, wanneer je in de bocht het gas loslaat. Voor minder ervaren chauffeurs kan dat als een totale verrassing komen. Vooral de versie met de korte wielbasis van 2211 mm, die tot de zomer van 1968 gebouwd werd, is hierom berucht. Latere uitvoeringen met een wielbasis van 2268 mm haalden in bochten veel minder capriolen uit.

Flinke sprong vooruit
Precies tien jaar na zijn debuut kreeg de Porsche 911 Targa zijn eerste extreme make-over in de vorm van de G-serie. De uitritsbare achterruit was in 1969 al vervangen door een demontabele glazen koepel, maar opnieuw moest Porsche zich conformeren aan de veranderde regelgeving in de VS, een van de belangrijkste markten voor het merk. De slanke bumpers van de eerste generatie werden vervangen door schokabsorberende bumpers, die ervoor zorgden dat de auto bij botsingen met een snelheid tot 5 mijl onbeschadigd bleef. Ze waren in de kleur van de carrosserie gespoten en voorzien van de kenmerkende rubberen harmonica’s op de hoeken.
In deze periode vonden de wijzigingen vooral onderhuids plaats. Het slagvolume van de motoren werd vergroot en het vermogen nam toe. Ook de remmen en het onderstel werden aangepast, zodat ze bestand waren tegen de krachten van de sterkere motoren. Maar het unieke karakter van de 911 bleef met deze G-serie gelukkig wel behouden.
911 SC
In 1978 verscheen de 911 SC met 180 pk. In 1980 kreeg de Super Carrera nog eens 8 pk erbij en in 1981 werd de auto voorzien van een drieliter boxer met 204 pk. Vergeleken met zijn voorganger uit 1967 heeft de 911 SC Targa 74 pk extra te bieden en ook qua rijeigenschappen is het een heel andere auto. Dat de 911 SC Targa 80 kilo zwaarder is dan de oer-Targa merk je niet. De 204 pk sterke SC gaat bochtencombinaties net zo lichtvoetig te lijf, maar dankzij de veel bredere banden en aanpassingen aan het onderstel zijn veel hogere snelheden mogelijk. In 6,8 seconden is de sprint naar 100 km/h een feit, 2,3 seconden sneller dan de Targa uit 1967. Ook de topsnelheid ligt een stuk hoger, 235 km/h tegenover 210 km/h.
De 911 SC Targa is een sportwagen die ook heel geschikt is voor dagelijks gebruik. Bovendien is de techniek heel betrouwbaar. Dit alles zorgt ervoor dat dit model een favoriet is van heel wat Porsche-liefhebbers.

Nieuw tijdperk
Voor de succesvolle G-serie begonnen de jaren te tellen, maar pas in 1988 verscheen zijn opvolger: de 964. Aan de karakteristieke vormen van de oer-911 was weinig veranderd, maar zo’n 85 procent alle onderdelen was nieuw. De aerodynamica werd sterk verbeterd, zo kreeg de 964 een nieuwe voor- en achterbumper en een vlakke bodem. Ook werden de regengoten bij de A-stijlen aangepast. Maar het was vooral het onderstel waaraan Porsche had gesleuteld. De 964 kreeg een onafhankelijke McPherson-voorwielophanging, in plaats van draagarmen met torsieveren. Achter maakten de geleide-armen en torsieveren plaats voor schuingeplaatste draagarmen en schroefveren. Voor het eerst beschikte de 911 standaard over ABS en de achterspoiler klapte automatisch omhoog. Met de komst van de Carrera 4 werd de 911 bovendien voor de eerste keer leverbaar met vierwielaandrijving.

Tiptronic
Klanten konden kiezen uit achterwiel- en vierwielaandrijving, uit een handbak en een Tiptronic-transmissie, en uit een coupé, een cabrio en een Targa. Nooit eerder was er zoveel keuze. Kijken we naar de 964 Targa, dan valt op dat er aan de constructie van de auto niets wezenlijks anders is dan bij zijn voorganger. De rolbeugel is zowel voor de veiligheid als uit esthetisch oogpunt van belang en het dakpaneel kan eenvoudig verwijderen worden.
De verschillen zitten ‘m vooral in de prestaties en rijeigenschappen. In slechts 5,7 seconden is de 100 km/h bereikt, pas bij 260 km/h is het voorbij met de acceleratie. Ook de wielen zijn groter en breder. De 964 werd geroemd om zijn rijeigenschappen en groeide uit tot een groot succes, maar dat laatste kan niet gezegd worden van de Targa. Er werden maar 3524 Carrera’s 2 met achterwielaandrijving gebouwd en 1329 Carrera’s 4 met vierwielaandrijving. Dat de verkoopcijfers achterbleven, komt onder meer doordat de 964 ook als cabriolet geleverd werd. “Als je dan toch open wilt rijden, dan graag helemaal open”, was de beredenering van de meeste kopers. Maar de status van de 964 Targa is inmiddels wel veranderd. Mede door zijn zeldzaamheid, is er tegenwoordig veel vraag naar de 964 Targa.=
Een ander concept
In de herfst van 1993 presenteerde Porsche de 993. Het klassieke vormgeving van de 911 werd min of meer met pensioen gestuurd, de 993 zag er een stuk moderner uit. De voor- en achterbumper waren vloeiender in het ontwerp opgenomen en de koplampen lagen veel vlakker in de voorspatborden. Volgens menig liefhebber is de 993 de mooiste 911 van allemaal.
In de zomer van 1995 verscheen de nieuwe Porsche 911 Targa. De auto was gebaseerd op de Cabriolet en nam afscheid van de karakteristieke rolbeugel. Tussen de voorraamstijl en de achterschermen waren twee dakbeugels geplaatst die het grote glazen schuifdak en de achterruit droegen. De constructie werd in z’n geheel gemonteerd.
De veiligheid die de rolbeugel bij een koprol bood, kwam nu op conto van de twee dakbeugels. Het glazen dak was opgebouwd uit drie delen: een windgeleider, het verschuifbare deel en de achterruit. Na een druk op de knop positioneert de windgeleider zich, waarna het middenstuk onder de achterruit schuift. Het automatische rolgordijn, dat de inzittenden bij gesloten dak tegen fel zonlicht beschermt, is een ander technisch hoogstandje van de auto.

Meest dynamisch, minst open
De 993 is zonder twijfel de meest dynamische, maar ook de minst open Porsche 911 Targa in dit gezelschap. In 5,4 seconden is de 100 km/h bereikt en laat je de auto in de zesde versnelling uitrazen, dan stopt het pas bij 275 km/h. Het is vooral het elegante design dat de 993 Targa zo bijzonder maakt. Het grote schuifdak geeft een minder ‘open’ gevoel dan bij de drie oudere Targa’s, maar daar staat tegenover dat er op hogere snelheden minder luchtwervelingen optreden. Wat het comfort weer ten goede komt.
Zoals bij alle 993’s zijn de kwaliteiten van het onderstel onomstreden. De auto heeft een prachtige balans. Daardoor rijdt hij misschien niet heel spectaculair maar is hij wel razendsnel. Dankzij de multilink achterwielophanging moet je flink je best doen om de achterkant nog uit te laten breken. Bovendien heeft de 993 een aangepast remsysteem, met zowel voor als achter geventileerde, geperforeerde schijven en lichtmetalen remklauwen die elk vier remcilinders hebben.
Motor-upgrade en zesbak
De aanpassingen aan het onderstel en de remmen waren bittere noodzaak, de zescilinder boxermotor had namelijk ook een flinke upgrade ondergaan. Uit een volume van 3600 cm3 weet de motor een vermogen van 285 pk bij 6100 tpm te stampen en bij 5250 tpm een koppelpiek van 340 Nm te bereiken. Dat is 35 pk en 30 Nm meer dan de evengrote motor uit de 964 Targa. Het verschil is te danken aan Porsches variabele kleptiming Varioram. Hiermee is het koppel vooral bij lage toeren en in het middengebied fors hoger. Ook de dikkere aanzuigbuizen en de grotere kleppen zorgen voor meer power. Om precies te zijn hebben de inlaatkleppen een diameter van 5 centimeter.
Om de toegenomen hoeveelheid vermogen en trekkracht goed op de weg over te kunnen brengen, beschikt de 993 over een zesversnellingsbak. Zijn voorganger moest het nog stellen met vijf versnellingen. De 993 is niet alleen heel snel en krachtig, maar zijn motor heeft ook de naam zeer betrouwbaar te zijn. Door toepassing van hydraulische klepstoters is het onderhoud een stukje goedkoper. Ook dat is een reden om de aanschaf van een 993 in overweging te nemen.
Conclusie
De 993 is een van de meest begerenswaardige 911’s, maar als het om de Targa gaat, dan krijgen de eerdere generaties meestal de voorkeur. De 993 Targa vertoont door zijn schuifdak te veel overeenkomsten met de coupé. De Porsche 911 Targa heeft zijn cultstatus juist te danken aan de karakteristieke rolbeugel en de bolle achterruit. Het oermodel is een echte liefhebbersauto, de G-serie is uitstekend geschikt voor dagelijks vervoer en de 964 is een auto met alle lusten van een klassieker, maar zonder de lasten. Dat Porsche voor de moderne 991 terugkeert naar de oorsprong van de Targa, juichen we alleen maar van harte toe!
Classic Cars #42
In deze editie: Audi 50, Austin A35 Saloon, BMW 1800 ti, BMW 530i Touring, Daf 55 Coupé, Fiat 125 Special, Glas Isar T700, International Harvester Scout II, Jeep, Lancia Gamma Berlina, Tatra T77, Toyota Century, Volkswagen K70 LS, Volkswagen T3 California, Volkswagen T4 California, Volvo V70 T5, Wolseley 6/90 Series II