Hoe je favoriete speelgoed uit je vroege jeugd invloed kan hebben op je latere loopbaan. Zoals die lichtbruine Porsche 928 van Matchbox die ik vroeger had. En nog altijd heeft deze gedoodverfde opvolger van de Porsche 911 een warm plekje in mijn autohart.
Mijn broer was altijd met Lego in de weer. Hij bouwde de mooiste dingen, zelfs een miniatuursleepboot van Smit-Tak die op een speciale Lego-tentoonstelling mocht staan. De brommers kwamen vanzelf en na zijn vwo-tijd ging hij werktuigbouwkunde studeren. Maar ook mijn eigen speelgoed heeft mijn werkende toekomst bepaald. Ik speelde altijd met autootjes en parkeerde ze door het hele huis, zelfs in de plantengieter kwam mijn moeder ze tegen.

Voorkeursbehandeling Porsche 928
Ik kan me niet goed meer herinneren wat voor autootjes ik allemaal had. Maar het waren er zo veel dat de Curver-box waarin ik ze bewaarde ervan overstroomde. Een paar favoriete autootjes kan ik me nog wel voor de geest halen. Een bordeauxrode Renault 11 van Majorette met een geweldige vering en een schuifdak, en een blauwe Corgi-Jaguar XJ6 met een trekhaak. Ze hebben heel wat te lijden gehad. Ze maakten brokken, raceten tegen elkaar en dreven mijn moeder soms tot wanhoop.
De foto’s van de Porsche 928 S4 heb ik urenlang zitten bewonderen.
Een andere favoriet was een lichtbruine Porsche 928 van Matchbox. Op die ‘Pors’ was ik erg zuinig en de auto kreeg een voorkeursbehandeling. Soms had ik alleen nog maar oog voor die bruine 928. Toen ik een jaar of twaalf was, kocht ik van mijn zakgeld mijn allereerste autotijdschrift. Er stond een artikel in over de toen net nieuwe 928 S4. Ik denk niet dat ik het artikel ooit heb gelezen – wist ik veel wat een V8-motor was – maar de foto’s heb ik urenlang zitten bewonderen. En mijn moeder maar denken dat ik mijn wiskundesommen zat te maken.
Exotische auto’s
Naarmate ik meer autobladen ging kopen, leerde ik ook steeds meer exotische auto’s kennen. De Lotus Esprit, de De Tomaso Pantera en de Aston Martin Lagonda. Maar ook de Lancia Thema 8.32 en de Ford Sierra RS Cosworth vond ik – vanwege hun achterspoilers – mateloos interessant. Met een schoolvriendje ging ik in de herfstvakantie zelfs per trein naar De Bilt, om bij Hessing naar Bentleys, Rolls-Royces, Maserati’s en Amerikanen te gaan kijken. De Porsche 928 werd door andere auto’s langzaam uit mijn geheugen verdreven. De Curver-box met speelgoedautootjes stond intussen op zolder, met de lichtbruine Matchbox-928 er – heel symbolisch – bovenop.
Porsche 911 favoriet
Op de redactie van Classic Cars hebben we het vaak over onze favoriete klassieke sportwagens en waarschijnlijk raken we over dat vraagstuk nooit uitgepraat. Voor mij geldt dat de Porsche 911 uit de jaren zestig een favoriet is. Peperduur inmiddels, maar met zijn prachtige slanke lijnen en sublieme boxermotor is de enorme prijsstijging van de laatste jaren wat mij betreft eenvoudig verklaard. Maar wat als het nou eens géén 911 mag zijn, of als geld wél een rol gaat spelen? Dan zou ik meteen voor een Porsche 928 kiezen. Zonder twijfel.
Als het géén 911 mag zijn, dan zou ik meteen voor een Porsche 928 kiezen.
Het verhaal van de Porsche 928 is bekend. Hij werd ontwikkeld ter vervanging van de 911, hij verscheen in een heel verkeerde tijd (net na de oliecrisis) en verstokte Porsche-liefhebbers moesten er niets van hebben. Tussen 1977 en 1996 heeft Porsche toch 61.172 exemplaren van de auto weten te verkopen, gemiddeld een kleine 3400 op jaarbasis. Jaguar deed inderdaad betere zaken met de concurrerende XJ-S, waarvan meer dan 115.000 coupés en cabriolets zijn gebouwd. Maar de mislukking die de 928 niet zelden genoemd wordt, is een titel die de auto niet verdient. Het was immers een peperdure auto, bestemd voor een gefortuneerd, klein koperspubliek. Op jaarbasis zijn er gemiddeld minder BMW’s 850i gebouwd, om over de productiecijfers van Ferrari’s en Maserati’s GT-modellen maar te zwijgen.
Complexe techniek Porsche 928
De reputatie van de 928 is eveneens bekend. Het is een auto met complexe techniek, waarmee veel mis kan gaan. Met name de elektronica van de auto is berucht. Waarbij je de vraag kunt stellen of dat ook geldt voor auto’s die goed zijn onderhouden en in een perfecte conditie verkeren. Heel wat goedkope, zoveelstehands 928’s kwamen terecht bij lieden die het allemaal niet zo nauw namen met het onderhoud van de techniek. En als zo’n auto dan kapot ging, dan was de naam van de eigenaar ineens Haas. Van een bezoedelde naam kom je in de autowereld niet zo gauw meer af. Juist die bezoedelde naam van de 928 maakt mensen huiverig.
Ga bij aanschaf van een 928 nooit over een nacht ijs.
Maar prik door zijn reputatie heen en ontdek wat de auto te bieden heeft. Er staan heel wat goede 928’s te koop, voor prijzen die ver onder die van een gelijkwaardige 911 liggen. Voor 12 tot 15 duizend euro moet het zeker lukken om een goede auto te vinden en voor 20.000 tot 25.000 euro koop je simpelweg een topexemplaar. Waarbij een aantoonbare, sluitende onderhoudshistorie van veel groter belang is dan de kilometerstand. Ga bij aanschaf van een 928 nooit over een nacht ijs, want als je een verkeerd exemplaar treft, dan kun je er financieel wel degelijk op leeglopen.

Styling Porsche 928
Een bloedserieus alternatief voor de 911 kan de Porsche 928 niet worden genoemd. De 911 is een heuse sportwagen, de 928 een volbloed Gran Turismo. Bij de 928 gaat het om luxe en comfort bij elke snelheid, hoe hoog die ook is. De 911 kun je veel beter kiezen als je op zoek bent naar dynamiek en een ultieme, unieke rijbeleving. Uniek is een term die beslist op de verschijning van de 928 slaat. De lichtblauwe 928 S uit 1986 die we voor de foto’s hebben geleend van Porsche Centrum Twente, is van hetzelfde model als mijn lichtbruine Matchbox-928 was. Het is een intrigerende auto. De ‘haaienneus’ doet me enigszins denken aan KITT uit Knight Rider (nog meer jeugdsentiment), de merkwaardige vorm van de portieren keerde terug in de Ford Sierra XR4 en de indrukwekkend brede, glad afgewerkte achterzijde heeft haast dierlijke vormen. Het interieur van de auto is totaal anders dan dat van de 911. Het dashboard heeft een strakke styling, het loopt vloeiend over in de deurpanelen en door de prominente middenconsole geeft het geheel de indruk dat je in de cockpit van een vliegtuig zit.
Comfort Porsche 928
Toch heeft de ruimtelijkheid van het interieur hier nauwelijks onder te lijden. Je zit wel dicht met je hoofd tegen het plafond, maar je hebt veel glas om je heen en wanneer je het stuur in hoogte verstelt, beweegt het instrumentenpaneel mee. Porsche heeft in het verleden geweldige bekledingssoorten toegepast, zoals psychedelische zwart-witte blokmotieven, roodblauwe Schotse ruit of karamelkleurige gordijnstoffen. Het interieur van ‘onze’ 928 S is bekleed in blauw leer, gecombineerd met hoogpolig lichtblauw tapijt. Naar de criteria van de jaren tachtig is de auto zeer luxueus en comfortabel. Je beschikt over airco, een elektrisch bedienbaar zonnedak, een audiosysteem met meerdere luidsprekers, elektrische verstelling van de gerieflijke fauteuils en tal van andere zaken die inmiddels zelfs in alledaagse hatchbacks als doodnormaal worden beschouwd.

Geluid V8 Porsche 928
Rijden begint met het starten van de V8-motor. En daarin stelt de 928 S mij toch enigszins teleur. Misschien moet ik maar eens afleren om van een V8-motor altijd maar het geluid van een Amerikaanse small block te verlangen. In plaats van een woest gehamer, brengt de V8 van de 928 eerder een gedempt gezang ten gehore. Een beetje een anoniem geluid, dat onderweg nooit op de voorgrond treedt. Waarmee de auto geheel voldoet aan het verwachtingspatroon van een Gran Turismo. Daarin wil je stilte.
In plaats van een woest gehamer, brengt de V8 van de 928 eerder een gedempt gezang ten gehore.
Gekoppeld aan een conventionele viertraps automaat met koppelomvormer (de 928 was ook verkrijgbaar met een handgeschakelde vijfbak) maakt de V8 een zeer soepele indruk. De motor klinkt nogal gehaast, alsof hij veel meer toeren maakt dan er op de toerenteller wordt aangegeven. Maar dat kennen we ook van BMW’s zescilinder lijnmotoren. Voor het oor lijkt de motor al dicht tegen de 3500 tpm te zitten, terwijl de toerenteller nog amper 2000 tpm aangeeft.

Gewicht Porsche 928
Met een gewicht van 1520 kilo was de 928 in zijn tijd behoorlijk aan de maat, maar met zijn 310 pk en stevige 400 Nm aan koppel hadden de prestaties daar niet onder te lijden. Porsche gaf een topsnelheid op van 255 km/h en de 928 S zou in 6,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h accelereren. Vergelijkbaar met de prestaties van een (veel lichtere) 911 Carrera 3.2. Op een bochtige weg begin je het gewicht overigens wel te voelen. Je hebt een hele auto in handen en bovendien is het onderstel opmerkelijk soepel geveerd.
Dankzij de gewichtsverdeling van 50 : 50 zit er een prachtige balans in de auto.
Op smalle polderweggetjes is de auto dan ook niet zo op zijn plaats. Op brede, provinciale wegen voelt hij zich al veel beter thuis, vooral als er ook nog een paar heel mooie doordraaiende bochten in zitten. Dankzij de gewichtsverdeling van 50 : 50 zit er een prachtige balans in de auto en kun je heel strak de gekozen lijn blijven volgen. Want ondanks de op comfort afgestemde vering, mankeert er heel weinig aan de wegligging van de 928.
928 ideale Porsche
De auto ligt zeer stabiel op de weg en gaat gezwinde spoed beslist niet uit de weg. Maar in de eerste plaats is de 928 toch een Gran Turismo. Voor een snelle rit naar het buitenland over de autobahn of de autoroute is er waarschijnlijk geen betere Porsche denkbaar dan een 928. Hij biedt luxe, comfort, ruimte, snelheid, schoonheid. Dit zou wel eens de ideale Porsche kunnen zijn.
Classic Cars #48
In deze editie: Alpine A110 1600, Alpine A310 S, Alpine V6 Turbo Le Mans, BMW 325i Cabrio, BMW Z1, General Motors EV1, Jaguar XJ40, Lancia Fulvia Berlina, Mercedes 320 Kombinations-Coupé, Mercedes C 111 II D, Packard Hawk, Peugeot 406 Coupé, Renault 4 F4, Studebaker Golden Hawk, Sunbeam Venezia, Volvo C70 Coupé