De Honda Civic CRX zorgde bij zijn introductie voor verwarring. De CRX werd neergezet als een sportieve Civic. Maar de Civic was zo’n brave auto dat je onmogelijk kon verwachten dat er iets sportiefs van te maken viel. Een sportieve Civic, dat klonk toen dus nogal ongeloofwaardig.
Tot 1983 was de kleine Honda alles behalve een opwindende auto. Niet alleen de sportiviteit was ver te zoeken, ook op andere onderdelen gooide hij geen hoge ogen. Op technisch gebied kon de Civic niets inbrengen tegen zijn concurrenten, zoals de Opel Kadett of de Mazda 323.

Maar de derde generatie leidde bij Honda een nieuw tijdperk in. De driedeurs basisuitvoering was al erg dynamisch en ook het uiterlijk ging flink op de schop. De rechte achterkant met het grote raam was een stijlbreuk. En er kwamen meer carrosserievarianten, zoals de Shuttle. Het was geen hatchback en ook geen stationwagon, maar hij had wel het laadvermogen van een transportbusje. De Honda Civic Shuttle was zelfs leverbaar met vierwielaandrijving.
Honda Polymer Alloy
Maar de Honda Civic CRX sprong het meeste in het oog. Zijn motor leverde 100 pk en met 825 kilo was de CRX een lichtgewicht. Ten opzichte van de hatchback werd de wielbasis nog eens met 18 centimeter verkort en dat leverde een bijzonder leuk rijdende auto op. Al het chroom was de vorige generaties was verdwenen, in plaats daarvan had de Honda Civic CRX de bumpers, het frontpaneel en de voorspatborden van de nieuw ontwikkelde lichtgewicht kunststof Honda Polymer Alloy (HPA). Opvallend was ook de zwarte beplating op de flanken, die de voor- en achterbumper met elkaar verbindt. Verder was de Honda Civic CRX erg compleet uitgerust, met onder meer een standaard schuifdak. Binnenin had de auto sportstoelen voor bestuurder en bijrijder. Er was ook een achterbankje, maar daar ging niemand voor de lol zitten.

Techniek uit de Formule 1
Maar het allerleukste van de Civic CRX zat onder de motorkap. De relatief kleine aluminium viercilinder, met een inhoud van 1,5 liter, beschikte over twee inlaatkleppen per cilinder. De brandstof werd met hulp van elektronica ingespoten. Een 8 Bit-computer zorgde ervoor dat de prestaties optimaal waren, bij een zo laag mogelijk verbruik. De techniek kwam uit de Formule 1.

De Civic CRX werd bij een selecte groep razend populair. Een goed exemplaar is tegenwoordig zeldzaam (het tragische lot van auto’s met hoog ‘afraggehalte’), maar het exemplaar uit deze reportage is nog puntgaaf. De rode lak glanst in de zon. Het is een van de drie kleuren waarin je de Honda Civic CRX kon krijgen, naast blauw en wit.
Specifiek vermogen
We gaan een rondje doen over het testcircuit, waar eerder op de dag nog diesel-suv’s van 1700 kilo door de bocht vlogen. Nu mag de lichtgewicht CRX laten zien hoe een specifieke vermogen van 8,25 kilo per pk in de praktijk aanvoelt.
De techniek voor de inspuiting van de twaalfklepper had Honda al in de Formule 1 toegepast.
Nauwelijks heeft de motor in de tweede versnelling de 5000 tpm overschreden of de eerste bocht dient zich aan. Moeiteloos stuurt de Honda in. Wow. Bij het ingaan van de volgende bocht breekt de achterkant uit. De smalle 175-banden zitten aan hun grens, net als de starre achteras. Geen probleem, eigenlijk is het wel fijn dat de auto zo lekker beweeglijk is. Vroeg op het gas en vlot de bocht uit: niets aan de hand. De CRX snelt onverschrokken vooruit. Geweldig! De kleine viercilinder jubelt, alsof hij nog een keer een lans wil breken voor hoogtoerige motoren.

CRX wordt Type R
Maar die tijd is voorbij en komt nooit meer terug. Net als de glorierijke naam CRX. Het topmodel van de nieuwe generatie, de Civic Type R, heeft dankzij een turbo en directe inspuiting 280 pk en staat op 18-inch in plaats van 13-inch. Het enige wat ze nog gemeenschappelijk hebben, is voorwielaandrijving.

Conclusie
Met de derde generatie vond Honda de Civic opnieuw uit. Van een saaie auto met achterhaalde techniek, werd hij modern en dynamisch. De CRX was de slagroom op de taart: sportief, innovatief, zuinig en – wat toen zeker niet vanzelf sprak – betrouwbaar. De auto is 3 centimeter korter dan de Volkswagen Golf I GTI, de wielbasis zelfs 20 centimeter korter. De CRX is een coupé in zijn puurste vorm. Dankzij het lage gewicht en de snelle motor is het een geweldenaar. Daar komt het dynamische ontwerp ook nog eens bij. En natuurlijk het onbetaalbare goede gevoel dat we kregen na een dagje sturen.
Classic Cars #48
In deze editie: Alpine A110 1600, Alpine A310 S, Alpine V6 Turbo Le Mans, BMW 325i Cabrio, BMW Z1, General Motors EV1, Jaguar XJ40, Lancia Fulvia Berlina, Mercedes 320 Kombinations-Coupé, Mercedes C 111 II D, Packard Hawk, Peugeot 406 Coupé, Renault 4 F4, Studebaker Golden Hawk, Sunbeam Venezia, Volvo C70 Coupé